Exorcistul de la Tanacu, acuzat că ţine slujbe ilegal. Episcopia Huşilor a stabilit că nu

Ancheta Episcopiei Huşilor în cazul fostului preot Daniel Corogeanu, care a suspus unui ritual de exorcizare o măicuţă care a murit, a stabilit că acesta nu ţine ilegal slujbe religioase într-o casă aşa cum reieşea dintr-o reclamaţie făcută pe adresa instituţiei.

412 afișări
Imaginea articolului Exorcistul de la Tanacu, acuzat că ţine slujbe ilegal. Episcopia Huşilor a stabilit că nu

Exorcistul de la Tanacu, acuzat că ţine slujbe ilegal. Episcopia Huşilor a stabilit că nu (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Huşilor, fostul preot Petru Daniel Corogeanu nu ar ţine niciun fel de activităţi religioase într-o casă de vacanţă situată la aproximativ doi kilometri de localitatea vasluiană Portari, însă conducătorii bisericii vasluiene susţin că vor monitoriza în permanenţă zona.

"Din raportul pe care l-am primit de la cei care au fost în control, nu ar exista niciun fel de activităţi religioase în casa indicată în sesizarea primită de noi. Nici localnicii din satul Portari nu au apelat la serviciile fostului preot Corogeanu. Însă, dacă situaţia o va impune, vom interveni pentru că un preot caterisit, cum este Daniel Corogeanu, nu poate desfăşura niciun fel de activitate religioasă sub egida Bisericii Ortodoxe Române", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX secretarul eparhial al Episcopiei Huşilor, Marin Tudorică.

Episcopia Huşilor a declanşat, în urmă cu o săptămână, o anchetă în cazul fostului preot Daniel Corogeanu care şi-ar ridica un schit în localitatea vasluiană Portari, unde ar urma să ţină slujbe, deşi a fost caterisit imediat după exorcizarea măicuţei Irina Cornici.

Ancheta a fost declanşată în condiţiile în care au existat sesizări că Daniel Corogeanu ar intenţiona să slujească în noul schit, deşi a fost caterisit în anul 2005.

Imobilul căruia fostul preot Petru Corogeanu ar urma să-i dea destinaţia de schit este acelaşi de unde, în anul 2008, a fost ridicat de poliţişti pentru a-şi ispăşi pedeapsa la care a fost condamnat în urma exorcizării măicuţei Irina Cornici, care a fost a ţinută răstignită pe o cruce timp de trei zile, fără apă şi hrană.

Fostul preot Petru Corogeanu a fost încarcerat la Penitenciarul Valsui în 30 ianuarie 2008, după ce a fost condamnat la şapte ani de închisoare de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru lipsire ilegală de libertate urmată de moartea victimei. Sentinţa a fost dată după mai mult de doi ani şi jumătate de procese în care Petru Corogeanu a fost judecat de mai multe instanţe din ţară.

În iunie 2005, fostul preot, împreună cu patru măicuţe, între care fosta maică stareţă de la Mănăstirea Tanacu, au supus a altă măicuţă, în vârstă de 23 de ani, unui ritual de exorcizare, la Mănăstirea "Sfânta Treime" din Tanacu, judeţul Vaslui. Măicuţa, Irina Cornici, a murit după ce a fost ţinută trei zile fără apă şi mâncare, fiind imobilizată pe o cruce de lemn.

Trei din cele patru măicuţe au fost condamnate la cinci ani de închisoare, iar maica stereţă a fost condamnată la şase ani de închisoare, toate patru fiind încarcerate în ianuarie 2008.

Cele trei măicuţe au fost eliberate din penitenciar la sfârşitul anului 2010, în timp ce fosta maică stareţă a Mănăstirii Tanacu a fost eliberată în 5 iulie 2011.

Petru Corogeanu a fost pus în libertate în 30 noiembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici