Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia "Spiru Haret" au fuzionat

Două organizaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţiei Educaţiei Naţionale şi Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" au fuzionat, devenind Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi având ca preşedinte pe Marius Nistor.

400 afișări
Imaginea articolului Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia "Spiru Haret" au fuzionat

Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia "Spiru Haret" au fuzionat (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Noua formaţiune sindicală va avea, în urma fuziunii, 90.000 de membri. Conferinţa extraordinară a Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi a Federaţiei Educaţiei Naţionale, prin care s-a oficializat procesul de fuziune dintre cele două organisme sindicale, a avut loc joi la Sinaia.

Cea mai reprezentativă federaţie sindicală din preuniversitar este însă Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care are, potrivit reprezentanţilor săi, peste 190.000 de membri.

La conferinţa de joi a fost prezent şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Cu această ocazie, ministrul a semnalat importanţa rolului jucat de profesori, dascăli, universitari şi savanţi, în procesul de consolidare a "coloanei vertebrale a statului român", început în perioada de dinainte de 24 ianuarie 1856 şi consfinţit atât de Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, cât şi de momentele ce au urmat până la crearea României Mari.

Ministrul a declarat că repoziţionarea cadrelor didactice, din punct de vedere social şi profesional, este strâns legată şi de calitatea actului educaţional al cărui beneficiari sunt elevii, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale.

În acest sens, un prim punct propus de ministru a fost posibilitatea organizării unui Congres naţional al profesorilor, la care să fie dezbătute problemele actuale ale şcolii româneşti.

De asemenea, Remus Pricopie a precizat că alte două componente esenţiale pentru definirea poziţiei cadrelor didactice le reprezintă traseul de formare continuă şi salarizarea. Ministrul Educaţiei le-a promis sindicatelor că şi aceste teme se vor afla pe agenda de lucru.

Pricopie a afirmat, cu aceeaşi ocazie, că este important dialogul mai ales atunci când sunt schimbări structurale în sistem.

"Ne-au trebuit o sută de ani să înţelegem ceea ce Spiru Haret a spus-o deja: poţi avea o reformă superbă, dar dacă aceasta nu este discutată, dacă ea nu este înţeleasă de profesori, adică tocmai de aceia care o aplică la catedră, atunci nu văd care este sensul acestei schimbări, iar schimbarea aşteptată nu se va produce niciodată. De aceea, e important să reintroducem instituţia dialogului în sistemul de învăţământ. Ministrul e doar un actor, el nu ia decizii de unul singur, fără să se consulte cu sindicatele, cu universitarii, cu părinţii, elevii şi studenţi", a spus ministrul Educaţiei Naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici