Femeile infertile ar putea apela la mame surogat, de maximum 35 de ani - proiect

Deputatul PDL Mihaela Şandru a iniţiat o propunere legislativă potrivit căreia o femeie infertilă medical va putea apela la o mamă surogat cu vârsta de maxim 35 de ani, încheind cu aceasta un contract fără remuneraţie.

300 afișări
Imaginea articolului Femeile infertile ar putea apela la mame surogat, de maximum 35 de ani - proiect

Femeile infertile ar putea apela la mame surogat, de maximum 35 de ani - proiect (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Iniţiativa reglementează situaţia mamelor surogat.

Şandru a declarat, miercuri, că proiectul depus la Senat se referă la reproducerea umană asistată medical (RUAM), iar, dacă va fi adoptat, România ar deveni una dintre ţările cele mai liberale din UE în cazul surogatului.

Potrivit lui Şandru, surogatul se practică, în prezent, în ţara noastră, ilegal şi este bine să fie reglementat.

Proiectul stabileşte că mamele surogat trebuie să îndeplinească anumite condiţii, cum ar fi să aibă cel puţin un copil propriu. De asemenea, nici mamele surogat şi nici partenerii lor nu pot să fie donatori de celule pentru copilul rezultat, a precizat deputatul PDL.

Femeile care doresc un copil pot să apeleze la o mamă surogat numai dacă au probleme medicale care le împiedică să nască. "Am restricţionat surogatul doar la probleme strict medicale, anomalii biologice ale mamei, care nu poate să poarte sarcina. Infertilitatea va fi declarată după 12 luni de încercări pe cale naturală", a arătat Şandru, adăugând că mamele surogat pot interveni, spre exemplu, în cazul femeilor care nu au uter, au probleme cardiace sau diabet.

Ea a mai spus, însă, că mama surogat se poate răzgândi în timpul sarcinii, chiar dacă a încheiat un contract cu o familie, arătând că acest risc este asumat de familia respectivă. "Nu avem ce face, legea sângelui predomină în România", a adăugat Şandru.

Proiectul reglementează şi situaţiile precum cea a mamei de 66 de ani, Adriana Iliescu, care a apelat la fertilizare, pentru a naşte la această vârstă.

Astfel, Mihaela Şandru a spus că proiectul stabileşte că o femeie poate apela la tehnicile de reproducere umană asistată medical doar până la vârsta maximă de 45 de ani.

"Chiar dacă eşti sănătoasă fizic, nu poţi apela la tehnicile RUAM după vârsta de 45 de ani. Am stabilit această vârstă de 45 de ani care s-a dovedit că este o vârstă maximă bună pentru a face ultima încercare", a precizat deputatul PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici