FESTIVITĂŢI dedicate Zilei Marinei: Peste 10.000 de persoane au asistat manifestările de la Constanţa şi Mangalia. Patru militari au leşinat - FOTO

Peste 10.000 de persoane au asistat, vineri dimineaţă, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române, festivităţi similare fiind organizate şi la Mangalia, unde s-au aflat mii de turişti şi localnici.

721 afișări
Imaginea articolului FESTIVITĂŢI dedicate Zilei Marinei: Peste 10.000 de persoane au asistat manifestările de la Constanţa şi Mangalia. Patru militari au leşinat - FOTO

FESTIVITĂŢI dedicate Zilei Marinei: Peste 10.000 de persoane au asistat manifestările de la Constanţa şi Mangalia. Patru militari au leşinat (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

La manifestările organizate la Constanţa au fost prezenţi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, şi alte oficialităţi militare şi civile, programul începând la ora 09.50, când ministrul a fost întâmpinat de garda de onoare, cu muzică militară.

De la ora 10.00, a avut loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, iar militarii Batalionului 307 Infanterie Marină, care deservesc tunurile de calibru 76 mm ce au fost dispuse pe digul de nord al Portului Tomis, au tras 21 de salve cu muniţie de manevră.

Până la ora 10.30 a fost programată citirea ordinului comun al ministrului Apărării Naţionale, ministrului Transporturilor şi al ministrului Administraţiei şi Internelor.

De asemenea, ministrul Mircea Duşa şi-a citit mesajul către toţi marinarii, iar apoi, în memoria tuturor oamenilor mării, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi militari, a oficiat un Te Deum. În acest timp, pe mare, pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi la datorie, s-a desfăşurat ritualul marinăresc tradiţional de lansare a ancorelor de flori în valuri.

Ulterior, miile de persoane prezente pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei au putut urmări sosirea alaiului Zeului Neptun, iar după finalizarea festivităţilor oficiale Statul Major al Forţelor Navale a organizat un exerciţiu militar, la care au participat nave şi subunităţi aparţinând Forţelor Navale, dar şi structuri ale Forţelor Aeriene.

În aplauzele persoanelor prezente pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, semnalul de începere a exerciţiilor a fost dat de trecerea a trei ambarcaţiuni rapide, care au purtat drapelul naţional, al Uniunii Europene şi al NATO. Deasupra, elicopterul IAR Puma Naval 140 a desfăşurat un zbor cu drapelul naţional. Nava şcoală "Mircea" a evoluat având echipajul la front pe vergi în semn de salut faţă de oaspeţii prezenţi la marea sărbătoare a marinarilor.

Apoi, potrivit scenariului exerciţiului, şapte avioane, trei IAR 99 Şoim din Escadrila 2 a Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene şi patru MIG 21 Lancer aparţinând Escadrilei 861 din Flotila 86 Aeriană Feteşti, au simulat un atac complex cu rachete MAGIC şi bombe clasice de aviaţie asupra unei formaţii de nave care au pregătit şi realizat respingerea atacului cu rachetele antiaeriene şi artileria de la bord.

Simultan cu exerciţiile de pe mare, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei s-au desfăşurat jocuri marinăreşti - demonstraţie de aruncare a bandulei la punct fix, concurs de tras la parâmă, concurs de alergare în sac şi concurs de alergare cu oul în lingură, toate presărate cu momente vesele, în special spre deliciul copiilor aflaţi pe faleză.

A urmat apoi căutarea, descoperirea şi atacul unui submarin, efectuate de corveta "Viceamiral Eugeniu Roşca", finalizate prin lansarea unor salve de bombe reactive, ce au entuziasmat publicul.

Un alt moment care a încântat publicul a fost un exerciţiu de respingere a desantului maritim, un atac simulat asupra Comandamentului Flotei, la care au participat puşcaşi marini, scafandri şi militari din forţele speciale, aplicaţie în timpul căreia a fost făcută o adevărată risipă de cartuşe de manevră.

Ulterior, pe mare, s-au desfăşurat exerciţii de căutare şi salvare a navelor aflate în pericol, la care au luat parte nave aparţinând Gărzii de Coastă, pentru combaterea migraţiei ilegale, dar şi a pirateriei.

Pe timpul exerciţiilor demonstrative, ce au avut loc până în jurul orei 12.00, au putut fi urmărite nave militare maritime şi fluviale, ambarcaţiuni rapide, aeronave, forţe din subordinea Flotei, Centrului de Scafandri şi ale Batalionului de Infanterie Marină.

Pe parcursul manifestărilor nu au lipsit nici unele incidente minore. Astfel, în timpul slujbei religioase, patru militari aflaţi în dispozitivul amplasat pe faleza din faţa Comandamentului Flotei au leşinat. Deşi ei şi-au revenit repede, au fost duşi la Ambulanţele aflate în zonă pentru a primi îngrijiri medicale.

Ceremoniile organizate pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi prezentarea onorului, după care Zeul Neptun, împreună cu alaiul său, s-a deplasat în portul Tomis unde, până la ora 15.00, va patrona jocurile marinăreşti.

După apusul soarelui va fi aprins pavoazul electric la bordul navelor ancorate în larg, realizându-se astfel o ambianţă de sărbătoare, pentru ca ziua să se încheie cu Retragerea cu torţe, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa, începând cu ora 22.00.

Manifestări similare au fost organizate de Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) şi în Mangalia, unde câteva mii de persoane, turişti şi localnici, au fost prezente la festivităţile din Portul Turistic.

După arborarea drapelului la catarg, pe cheu, precum şi a drapelului şi a marelui pavoaz la navele din dispozitiv, a avut loc un ceremonial religios, care a cuprins sfinţirea unei ancore de flori şi depunerea acesteia în mare. Apoi, şi aici a fost citit ordinul comun al miniştrilor Apărării Naţionale, Afacerilor Interne şi Transporturilor, precum şi mesajul şefului SMFN.

Conform programului de activităţi, au urmat exerciţii de inserţie şi extracţie la şi de la obiectiv, salt liber din elicopter şi extracţie din apă, cu patru scafandri, exerciţiu de inspecţie la bordul unei nave suspecte, un exerciţiu de stingere a unui incendiu, precum şi concursuri de ambarcaţiuni cu rame şi vele, la care au luat parte bărci cu rame, schifuri, yole şi veliere, pe raza Portului Turistic.

Au mai avut loc jocuri marinăreşti pe apă şi pe faleză, exerciţiu de atac/salut al aviaţiei militare, precum şi o paradă a ambarcaţiunilor. În cursul zilei de vineri, mai sunt programate spectacole de muzică şi fanfară, spectacol artistic, precum şi o expoziţie de tehnică militară şi ateliere interactive. Vineri seară, are loc retragerea cu torţe şi un foc de artificii, iar ulterior, în Portul turistic este programat un concert.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici