Finanţare de 5 milioane de euro pentru transformarea Palatului Principilor din Alba în centru expoziţional

Cea mai valoroasă parte din Palatul Principilor din Alba,imobil de patrimoniu din secolul al XV-lea, care a fost folosit ca sediu şi de Mihai Viteazu, va fi transformat, printr-un proiect cu finanţare europeană de cinci milioane euro, într-un centru expoziţional cu bucătărie din perioada habsburgică

290 afișări
Imaginea articolului Finanţare de 5 milioane de euro pentru transformarea Palatului Principilor din Alba în centru expoziţional

Alba: Finanţare de 5 mil. de euro pentru transformarea Palatului Principilor în centru expoziţional

Corpul E al Palatului Principilor ar urma să fie reabilitat printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de cinci milioane de euro, după ce acesta a fost depus şi evaluat cu 95 de puncte, din 100 posibile, cinci puncte lipsind deoarece clădirea nu este patrimoniu UNESCO. Proiectul a fost depus pentru finanţare de Primăria Alba Iulia.

Astfel, potrivit proiectului, cea mai valoroasă parte din Palatul Principilor, fostă reşedinţă a principilor transilvăneni, dar şi a lui Mihai Viteazu, va fi transformată într-un centru expoziţional, cu spaţii expoziţionale tematice temporare, dar şi într-un muzeu cu spaţii specifice acestei destinaţii, respectiv o Sală a Paharnicilor, o Sală de Judecată şi o Sală a Dietei.

În spaţiile de la subsol, palatul fiind o clădire cu sute de încăperi, autorităţile îşi propun amenajarea unui lapidariu, cu obiecte identificate în cadrul săpăturilor arheologice, respectiv piese ceramice, pietre cioplite aparţinând diferitelor epoci istorice. Totodată, sediile de la subsol vor fi folosite pentru evenimente culturale, expoziţii separate de restul centrului, având acces direct din curte.

La parter şi la etaj se vor amenaja expoziţii permanente şi temporare, pe diferite tematici, cuprinzând panouri cu situaţia actuală şi cu fazele de restaurare a clădirii, vestimentaţii şi ţesături valoroase, obiecte din metal, monede, cărţi, ceramică, obiecte de artă conexe evoluţiei istorice a clădirii şi Cetăţii în care se află.

La parter, într-unul dintre spaţii, se va amenaja şi prezenta bucătăria şi locul de gătit, aparţinând perioadei habsburgice, cu coş de fum, cuptor înzidit şi obiecte de gătit.

Totodată, în alte nouă spaţii de la parter şi etaj se vor amenaja expoziţii reprezentând evoluţia tranziţiilor militare, între secolele XVII – XX, incluzând artileria, echipamente, vestimentaţii, hărţi sau proiecţii video.

Alte spaţii vor fi folosite pentru organizarea de conferinţe, vizionarea de proiecţii video, lansări de carte sau alte evenimente culturale.

Autorităţile locale estimează că centru expoziţional va fi vizitat zilnic de circa 420 de persoane.

Scopul general al proiectului este realizarea de lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare şi valorificare durabilă a ansamblului, în acord cu statutul său istoric, menite să-i crească atractivitatea turistică pe viitor şi posibilităţile de autofinanţare. Proiectul pune în evidenţă vestigiile din perioada Principatului, perioada în care Alba lulia a fost capitala Transilvaniei, dar ţine seama şi de etapele de construcţie şi de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci şi stiluri: romană, medievală, renascentistă, barocă şi rococo.

Palatul Principilor din Alba Iulia este format din şapte corpuri de clădire construite în diferite perioade – epoca romană, medievală, renaştere, baroc, secolul XIX-XX.

Aici se află o bună parte din istoria fortificaţiilor romane şi medievale din Alba Iulia şi istoria mai multor instituţii de importanţă majoră în istoria Transilvaniei.

Palatul reprezintă circa două treimi din ceea ce a fost în epoca premodernă, reşedinţa principilor Transilvaniei (1451 – 1703) ce avea atunci construcţii ordonate în jurul a trei curţi rectangulare.

În ultimii ani, majoritatea imobilelor de patrimoniu din zona Cetăţii din Alba Iulia au fost restaurate din fonduri publice sau prin proiecte europene, însă una dintre cele mai importante clădiri, Palatul Principilor, nu a fost restaurată şi s-a degradat continuu.

Imobilul a fost construit în primă fază cu rolul de reşedinţă pentru capitulul episcopal (n.a. adunarea clericilor catolici din regiune), iar din secolul al XVI-lea a devenit reşedinţă princiară.

Din 1542 şi până în 1559 aici a locuit Regina Isabella, iar apoi principele Sigismund Bathory a supus clădirea unor ample lucrări de reamenajare şi modernizare, primul beneficiar al palatului total modernizat fiind Mihai Viteazu, care pe timpul şederii sale în Transilvania şi-a stabilit sediul în palat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici