Fostul deţinut politic şi lider al Alianţei Civice Şerban Rădulescu-Zoner a murit

Fostul deţinut politic şi lider al Alianţei Civice Şerban Rădulescu-Zoner a murit, miercuri, la vârsta de 82 de ani. Şerban Rădulescu-Zoner a fost deţinut politic între anii 1959 şi 1962. După revoluţie, Rădulescu-Zoner a fost, în perioada 1992-2000, deputat din partea CDR. Între anii 2001-2007, el a fost preşedinte al Alianţei Civice.

392 afișări
Imaginea articolului Fostul deţinut politic şi lider al Alianţei Civice Şerban Rădulescu-Zoner a murit

Fostul deţinut politic şi lider al Alianţei Civice Şerban Rădulescu-Zoner a murit (Imagine: Cristian Matei/Arhiva Mediafax foto)

Şerban Rădulescu-Zoner s-a născut în Bucureşti, la 29 mai 1929. Doctor în istorie, a fost, până la 31 ianuarie 1996, cercetător ştiinţific principal la Institutul de istorie "Nicolae Iorga". În 1975 a fost exclus din Institut, în contextul "revoluţiei culturale" a lui Ceauşescu. În 1990 a fost reîncadrat la Institut şi avansat cercetător principal. Era membru al Asociaţiei Internaţionale de Istorie Contemporană, cu sediul la Geneva. A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate (Franţa, Germania, SUA, Italia). În 1993 i s-a conferit premiul "Mihail Kogălniceanu" al Academiei Române.

Deţinut politic între anii 1959 şi 1962, pentru uneltire contra ordinei sociale, Rădulescu-Zoner a trecut prin pentinenciarele Ploieşti, Galaţi, Jilava şi prin lagărele de muncă Salcia, Stoeneşti şi Strâmba din Balta Brăilei. El a fost graţiat prin decretul 393/26 iunie 1962. După punerea în libertate, refuză categoric să colaboreze cu Securitatea. În perioada 1945-1947 a fost membru al Tineretului Liberal, participând la manifestaţiile din 11 februarie şi 8 noiembrie 1945 şi la campania electorală din 1946, prin lipirea de afişe şi distribuirea de manifeste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici