Fostul director al RATB Viorel Popescu, în arest la domiciliu

Curtea de Apel Bucureşti a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul fostului director al RATB Viorel Popescu, în dosarul în care este acuzat că a împuternicit o firmă, care nu avea drept de asistenţă juridică, să ofere regiei astfel de servicii.

409 afișări
Imaginea articolului Fostul director al RATB Viorel Popescu, în arest la domiciliu

Fostul director al RATB Viorel Popescu, în arest la domiciliu (Imagine: Andrei Moise/ Mediafax Foto)

Decizia Curţii de Apel este definitivă, Viorel Popescu fiind de vineri în arest la domiciliu.

Instanţa a stabilit ca, în perioada măsurii preventive, Viorel Popescu să nu ia legătura cu martorii din dosar sau cu alte persoane angajate la Regia Autonomă de Transport Bucureşti sau la SC Urb Connet SRL, firma pe care fostul şef al RATB ar fi avantajat-o.

Fostul director al RATB Viorel Popescu a fost arestat în 7 iunie, în dosarul în care este acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu, pentru că a împuternicit o firmă, care nu avea drept de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă, să ofere regiei astfel de servicii, prejudiciul fiind estimat la 820.000 de euro.

Hotărârea instanţei a fost contestată de Viorel Popescu la Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus ca măsură preventivă arestul la domiciliu.

Fostul director al RATB Viorel Popescu a făcut "diligenţe insistente şi ferme", în cadrul regiei de transport, pentru avantajarea unei firme, arăta Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă a acestuia.

"Judecătorul apreciază că privarea de libertate a inculpatului este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică pe care ar prezenta-o lăsarea inculpatului în libertate. (...) Judecătorul are în vedere şi modalitatea în care inculpatul a acţionat, respectiv diligenţele insistente şi ferme materializate de acesta în cadrul regiei pentru conferirea unei aparenţe de legalitate actelor întocmite în relaţia cu SC U. SRL", se preciza în documentul citat.

Potrivit procurorilor, în 13 martie 2012, RATB a încheiat cu o firmă un contract de prestări servicii juridice.

"Din conţinutul contractului rezultă că RATB, prin inculpatul Popescu Viorel, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanţelor de la CASMB, în baza unor simple solicitări ale firmei private către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relaţia Regiei Autonome de Transport Bucureşti cu CASMB. Din actele existente la dosar reiese că în contract se specifică faptul că firma privată avea obligaţia de asistare la controlul efectuat de CASMB faţă de RATB, în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deşi, în realitate, nu a existat şi nu se prefigura un astfel de control", au arătat procurorii.

De altfel, susţine DNA, conducerea regiei cunoştea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcţionarii de specialitate ai săi, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unităţi lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredinţate firmei private, prin acel contract.

În baza contractului de consultanţă juridică, RATB a făcut plăţi "nelegale şi nefundamentate de prestaţii concrete ale beneficiarului, în sumă totală de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezintă prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport Bucureşti", au mai arătat procurorii.

Potrivit DNA, a fost instituit sechestru asupra imobilelor care îi aparţin lui Viorel Popescu, în limita sumei de 3.657.576,49 de lei. Astfel, anchetatorii au pus sechestru pe cinci terenuri din judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de aproximativ 8.500 de metri pătraţi, două apartamente din Bucureşti, precum şi o casă cu etaj şi terenul aferent din Bucureşti, care sunt deţinute de fostul şef al RATB.

În acest dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a unei sesizări formulate de Corpul de Control al premierului.

În primăvara lui 2013, Guvernul a sesizat DNA asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea RATB în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general.

În nota de control s-a arătat, printre altele, că reprezentanţii RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Viorel Popescu a fost ales în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie al RATB şi de director al regiei la 10 noiembrie 2011. El a condus RATB până în 4 septembrie 2012, când a fost revocat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti din Consiliul de Administraţie ale regiei, ceea ce a dus automat şi la pierderea postului de director.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici