Fostul director general al Romarm, achitat de Curtea de Apel Braşov

Fostul director general al Romarm, Dan Tache, a fost achitat, marţi, de Curtea de Apel Braşov, după ce în prima instanţă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu. Sentinţa este definitivă.

296 afișări
Imaginea articolului Fostul director general al Romarm, achitat de Curtea de Apel Braşov

Fostul director general al Romarm, achitat de Curtea de Apel Braşov

Instanţa a admis apelul lui Dan Tache la decizia prin care fusese condamnat de Tribunalul Braşov la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu.

”Achită inculpatul Tache Dan pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma instigării. (...) Lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de către partea civilă SC Carfil SA împotriva inculpatului Tache Dan şi înlătură obligaţia impusă inculpatului Tache Dan de a plăti, în solidar, cu ceilalţi inculpaţi despăgubiri civile în cuantum de 733 773,95 lei către partea civilă SC Carfil SA”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Braşov, dată marţi.

Instanţa a menţinut măsurile asigurătorii dispuse prin sentinţa apelată cu privire la bunurile lui Dan Tache pe o durată de 30 de zile de la data pronunţării deciziei.

De asemenea, instanţa a respins apelurilor declarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov şi Velţan Aurel, Marinescu Silviu şi Liliac Daniel.

”Obligă inculpaţii Velţan Aurel, Marinescu Silviu şi Liliac Daniel să plătească fiecare suma de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în apel, restul cheltuielilor judiciare rămânând în sarcina statului”, se mai arată în sentinţă.

Sentinţa Curţii de Apel Braşov este definitivă.

În rechizitoriul pe care îl întocmiseră procurorii, se arăta că, în perioada iulie 2013 - iulie 2014, la iniţiativa lui Dan Tache şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL, Aurel Velţan, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a Romarm), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu firma respectivă, încălcând procedurile de achiziţie publică (lipsă de publicitate, lipsă de cerere şi ofertă, ofertele avute în vedere au fost depuse toate de Daniel Liliac, lipsă a procesului-verbal al comisiei de selecţie a ofertelor).

De asemenea, Aurel Velţan a întocmit şi alte înscrisuri pentru perfectarea acestor contracte (decizii de comitet director, procese-verbale, referate).

”Contractele aveau acelaşi obiect, respectiv, igienizarea/curăţarea/ecologizarea unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri, rezultate din procesul tehnologic de producţie. Respectivele contracte fie au fost neexecutate, fie executate necorespunzător, cu consecinţa prejudicierii SC Carfil SA cu suma totală de 770.857,26 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL”, arătau procurorii.

Anchetatorii spuneau că, acţionând în acelaşi mod, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi pentru favorizarea lui Daniel Liliac, Aurel Velţan a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea unui strung şi a unei maşini de filetat, cu suma totală de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru această achiziţie au fost depuse de Daniel Liliac, adevăratul beneficiar al contractului.

Contractul nu a mai fost executat ca urmare a intervenţiei organelor judiciare, după percheziţia de la sediul Carfil SA, contractul fiind reziliat.

”Documentele menţionate mai sus au fost semnate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi de Silviu Marinescu, în calitate de şef serviciu calitate la SC Carfil SA”, se mai arăta în rechizitoriul procurorilor.

În aprilie 2017, Dan Tache a fost condamnat, la Tribunalul Braşov, la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici