Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, la o dezbatere despre justiţia din România: UE ar trebui să ia măsuri punitive

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi-a exprimat, miercuri, la o dezbatere la Bruxelles, îngrijorarea asupra independenţei sistemului judiciar din România, menţionând implicarea serviciilor în justiţie şi precizând că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul măsuri punitive, dacă lucrurile nu se rezolvă.

1374 afișări
Imaginea articolului Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, la o dezbatere despre justiţia din România: UE ar trebui să ia măsuri punitive

Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, declaraţii live

"Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri punitive (dacă problemele nu se rezolvă -n.r.), dar în special, ar trebui să fie atenţi să nu fie minţiţi de către autorităţile din România. Într-o Europă bazată pe valori precum libertatea, este imposibil să avem o Uniune atât timp cât românii nu sunt de fapt liberi", a declarat Daniel Dragomir.

Fostul ofiţer SRI a avertizat, la conferinţa de presă ce a avut loc la Clubul de presă din Bruxelles având ca temă situaţia actuală a justiţiei din România, asupra implicării serviciilor de informaţii, implicare ce are drept scop, potrivit fostului ofiţer SRI, eliminarea celor care se opun sistemului, incluzând aici media, personalităţile publice, dar şi cetăţenii de rând.

O altă problemă semnalată de Daniel Dragomir la Bruxelles a fost "recrutarea" de către serviciile de informaţii a judecătorilor şi procurorilor, cărora li s-ar transmite ce soluţii să dea în anumite dosare.

"Serviciile de informaţii, care nu au dreptul conform Constituţiei să se implice în astfel de probleme, sunt în colaborare cu judecătorii", a completat Dragomir, care a mai declarat că supravegherea "în masă" a populaţiei a ajuns, practic, la ordinea zilei.

Fostul ofiţer a comparat condiţiile din centrele de reţinere şi penitenciarele din România cu cele din gulagurile sovietice, prezentând fotografii ale celulelor în care erau încarceraţi chiar şi opt deţinuţi într-un spaţiu de 10 metri pătraţi.

Daniel Dragomir a dat ca exemplu de soluţie la problemele din sistemul judiciar românesc un moratoriu privind extrădarea în România a suspecţilor "până când Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau CEDO consideră că sistemul penal din România respectă pe deplin standardele Uniunii Europene".

Daniel Dragomir, cel care a iniţiat şi lansat iniţiativa civică 'România 3.0', a fost prezent, miercuri, la o conferinţă de presă ce a avut loc la Clubul de presă din Bruxelles, având ca temă situaţia actuală a justiţiei din România. La eveniment a fost prezent şi David Clark, consultant politic american, care a susţinut, într-un raport prezentat în faţa Comisiei pentru Securitate si Cooperare în Europa – US Comitetul Helsinki în 2017, că Serviciul Român de Informaţii (SRI), "succesor al Securităţii comuniste, joacă un rol important în conducerea procurorilor anticorupţie."

"Concluzia mea e că în România, lupta anticorupţie a devenit şi o violare a libertăţii într-un mod fundamental", a declarat, miercuri, la Bruxelles, David Clark.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici