FOTO Proteste ale grefierilor în Alba, Prahova, Constanţa şi Cluj faţă de diferenţele salariale existente

Aproximativ 50 de grefieri de la Judecătoria Alba Iulia şi Tribunalul Alba protestează, luni la prânz, nemulţumiţi de diferenţele salariale existente în sistemul de justiţie, transmite corespondentul MEDIAFAX. Proteste au loc şi în Prahova, Constanţa sau Cluj. La Constanţa aproximativ 30 de salariaţi din justiţie au întrerupt lucrul, iar la Cluj peste o sută.

2009 afișări
Imaginea articolului FOTO Proteste ale grefierilor în Alba, Prahova, Constanţa şi Cluj faţă de diferenţele salariale existente

FOTO Protest al grefierilor de la Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia

Liderul sindical din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, grefierul Raul Nicolae Ban, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la protest participă aproximativ 50 de grefieri, arhivari, şoferi şi aprozi, respectiv corpul personalului auxiliar şi conex din cadrul Judecătoriei Alba Iulia şi Tribunalului Alba, toţi nemulţumiţi de diferenţele salariale existente în sistemul de justiţie.

Grefierii şi personalul conex sunt nemulţumiţi şi de creşterea continuă şi alarmantă a volumului de muncă, de inechităţile salariale, de lipsa unor sedii corespunzătoare desfăşurării activităţii profesionale şi a dotărilor necesare în multe dintre instanţe şi parchete.

”Principalul motiv pentru care protestăm este nerespectarea legii, cu precădere a deciziei Curţii Constituţionale nr. 794 din 2016. Această decizie a permis recunoaşterea unor hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale restante, neaplicate până acum. Hotărârile datează din anii 2007 – 2010 şi nu sunt puse în aplicare nici la acest moment. La construirea noului buget pe 2017 şi estimarea pentru 2018 ni s-a comunicat faptul că vor fi avute în vedere aceste sume şi incluse în proiectul de buget”, susţine liderul sindical din cadrul Judecătoriei Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, Ministerul Justiţiei a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o adresă prin care comunica faptul că au fost incluse sumele pentru plata diferenţelor doar pentru magistraţi.

”Noi suntem ruda săracă a familiei justiţiei. Decizia Curţii Constituţionale spune că acea valoare de referinţă sectorială recunoscută pentru noi prin hotărâri judecătoreşti se aplică întregii familii ocupaţionale a justiţiei. Acum, se pare că cineva se gândeşte dacă noi facem parte sau nu din justiţie. Sigur că facem parte”, adaugă Raul Nicolae Ban.

Potrivit acestuia, grefierii vor recurge la toate acţiunile legale pentru respectarea drepturilor ce decurg din lege şi care sunt încălcate.

”Vă facem cunoscut că suntem în imposibilitatea de a gestiona eventuale forme de protest spontan ce se pot declanşa la nivelul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea”, susţine liderul sindical din cadrul Judecătoriei Alba Iulia.

Totodată, alte motive de nemulţumire a corpului personalului auxiliar şi conex din cadrul Judecătoriei Alba Iulia şi Tribunalului Alba sunt: lipsa unei legislaţii şi a unor reglementări adaptate la realităţile din instanţe şi parchete, sporirea atribuţiilor şi a responsabilităţilor, inechităţile salariale existente în rândul acestor categorii de personal, chiar între salariaţi aflaţi în situaţii identice, precum şi necorelarea veniturilor salariale cu atribuţiile, responsabilităţile şi importanţa muncii şi imposibilitatea compensării orelor suplimentare efectuate peste orele de program legal de către personalul auxiliar de specialitate, prin raportare la volumul de activitate şi complexitatea atribuţiilor.

Aproximativ două sute de grefieri, personal conex şi auxiliar de la instanţele prahovene au protestat, luni, în întreg judeţul, nemulţumiţi de diferenţele salariale existente în sistemul de justiţie. La Constanţa aproximativ 30 de salariaţi din justiţie au întrerupt lucrul, iar la Cluj peste o sută.

În judeţul Prahova, peste 200 de grefieri şi arhivari au participat, luni, la proteste spontane care au avut loc în faţa instanţelor. Personalul auxiliar din justiţie vrea “aplicarea unitară a valorii de referinţă sectorială de 405 lei şi majorarea de 10%”.

Potrivit liderilor sindicali, protestele au fost organizate în faţa Tribunalului Prahova, Curţii de Apel Ploieşti şi Judectăriilor din Câmpina, Vălenii de Munte sau Sinaia,iar la acestea au participat peste două sute de grefieri şi arhivari.

“Neaplicarea unitară a valorii sectoriale de referinţă pentru toată familia ocupaţională: justiţia. Cum se ştie, şi personalul auxiliar din instanţe face parte din aceeaşi familie ocupaţională: justiţia. Şi aşa cum a recunoscut şi Curtea Constituţională, prin decizia 794 din 2016, şi nouă ne trebuie a fi aplicată această valoare sectorială de referinţă. Faţă de volumul de activitate care a crescut în ultima perioadă, în instanţă, volumul de activitate al tuturor persoanelor, al grefierilor şi arhivarilor, subdimensionarea schemelor de personal, la nivelul instanţelor. Deşi în ultima perioadă schemele de judecători au fost suplimentate, la nivelul persoanalului de specialitate nu s-au acordat posturi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, liderul de sindicat Amalia Niţeanu.

Protestatarii sunt nemulţumiţi şi de neplata orelor suplimentare.

"Orele suplimentare, de asemenea, nu se plătesc. Sunt foarte multe probleme actuale în justiţie. Numai că nemulţumirea noastră de bază, ceea ce ne-a împins la acest protest spontan acum, este neaplicarea unitară a deciziei Curţii Constituţionale”, a adăugat Amalia Niţeanu.

Constantin Mitea este grefier de şedinţă la Judecătoria Ploieşti şi spune că deja a pierdut şirul orelor suplimentare neplătite.

"Cel puţin 10, 12 ore pe zi muncim. Plus în weekend. Ca să facem faţă lucrărilor care sunt destul de multe. Alte alternative nu avem. Volumul dosarelor este mare. Se întră şi cu 100, 100 şi ceva de dosare pe şedinţă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Constantin Mitea.

Luni la prânz, în faţa Tribunalului Prahova protestau circa 50 de grefieri şi arhivari, care avea pancarte cu mesajul: "Aplicarea unitară a valorii de referinţă sectorială".

 

 

La Constanţa, aproximativ 30 de salariaţi, personal auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul Judecătoriei, Tribunalului şi Curţii de Apel au întrerupt din nou, lucrul.

Protestatarii s-au adunat în faţa Curţii de Apel, unde s-au declarat nemulţumiţi de creşterea volumului de activitate şi sporirea atribuţiilor. De asemenea, ei au cerut creşterea uniformă a salariilor, suplimentarea personalului şi recunoaşterea faptului că personalul auxiliar face parte din familia ocupaţională "justiţie".

Protestatarii au revenit în birouri după circa o oră.

La Cluj, peste o sută de grefieri de la Palatul de Justiţie Cluj au protestat, luni, nemulţumiţi de diferenţele salariale din sistem.

Grefierii din Cluj-Napoca au ieşit în faţa instituţiei, plimbându-se pe trotuar până la intrarea în Tribunal, pe Calea Dorobanţilor.

"Revendicările noastre, ale Federaţiei Projust, au fost transmise Ministerului Justiţiei. Suntem nemulţumiţi de faptul că printr-o adresă a ministerului din 19 ianuarie cu proiectul de buget pe 2017 transmis Ministerului Finanţelor Publice s-au inclus fondurile pentru achitarea drepturilor salariale pentru magistraţi raportate la o valoare de referinţă de 405 lei, la care se adaugă majorarea de 10%, fără a se include sumele necesare pentru plata salariilor în raport de acelaşi nivel de referinţă sectorială şi pentru personalul auxiliar de specialitate”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, una dintre grefierele participante la protest.

Protestul spontan a durat circa o oră, iar la manifestare au luat parte grefieri de la Curtea de Apel, Tribunal, Tribunalul Comercial, Judecătorie.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici