Video FOTO, VIDEO | 60 de familii de romi din Alba Iulia au fost evacuate cu scandal dintr-un bloc care urmează să fie demolat

Circa 60 de familii de romi au fost evacuate, marţi, dintr-un bloc insalubru din Alba Iulia, care urmează să fie demolat, o parte dintre aceştia adresând injurii şi ameninţări reprezentanţilor administraţiei locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

626 afișări

Blocul G2 din Alba Iulia, cunoscut în comunitate sub numele de ”Turturica”, în care se află 105 garsoniere, urmează să fie demolat, iar în locul său se va construi o parcare supraterană.

Aproximativ 60 de familii care locuiesc în acest imobil, fără drept de proprietate, au fost evacuate, marţi, în cadrul unei acţiuni la care au participat zeci de jandarmi.

Familiile care au fost evacuate au primit în urmă cu câteva zile decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care au fost somate să evacueze locuinţele în termen opt zile.

Oamenii s-au arătat foarte nemulţumiţi că sunt evacuaţi la început de iarnă, susţinând că nu au unde să înnopteze, deşi administraţia locală le-a pus la dispoziţie un centru social.

”Unde să mă duc? Am copii minori, iar soţul meu a decedat şi nu îmi permit să îmi iau o chirie. Nu merg să dorm în centru social, acolo merg oameni ai străzii, beţivi, stau zeci în camere”, a spus o femeie.

Alţi locatari evacuaţi au susţinut că vor înnopta în faţa blocului de unde au fost evacuaţi, în faţa Primăriei sau în faţa casei primarului Mircea Hava.

”Mă primeşte primarul la el în casă? Mergem dacă ne primeşte. Nu i-a fost milă să lase familii cu copii pe drumuri”, a spus un bărbat.

De asemenea, alte persoane evacuate au adresat injurii şi ameninţări reprezentanţilor administraţiei locale, pe care îi consideră vinovaţi de situaţia creată, amintind că la începutul campaniei electorale li se promitea că blocul ”Turturica” nu va fi demolat.

Câţiva tineri au spus că sunt în stare să recurgă la gesturi extreme, să se arunce de pe bloc, iar o femeie a strigat că merge să se spânzure.

Unii dintre cei evacuaţi au izbucnit în lacrimi, însă au înţeles situaţia şi şi-au golit locuinţele, luând inclusiv uşile şi geamurile pe care le-au transportat fie cu maşini, fie cu căruţele trase de cai.

În acest imobil locuiesc, totodată, peste 30 de familii care au titluri de proprietate. Acestea un vor fi evacuate până nu li se vor evalua bunurile şi vor fi despăgubite.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat, luni, la o dezbatere, că hotărârea instanţei privind evacuarea va fi pusă în aplicare, iar blocul va fi demolat deoarece nu mai corespunde şi nu merită investit în el.

”În afară de partea de legalitate, ne-a interesat ce se întâmplă cu cei care vor fi evacuaţi din bloc. În primul rând vreau să vă spun că pe cale legală s-au parcurs toate etapele. Sunt 71 de sentinţe definitive şi executorii. Tot blocul G2 are 105 locuinţe, 33 sunt proprietari de drept. Zilele acestea se face evaluarea locuinţelor. O să propunem despăgubirea la valoarea pe care o va indica evaluatorul autorizat. Finalul va fi demolarea acelui bloc care din niciun punct de vedere nu mai corespunde, nu discut estetic. Pereţii sunt plini de igrasie şi umezeală, instalaţiile sunt praf. Blocul nici măcar nu se poate reface”, a spus Gabriel Pleşa.

Primarul din Alba Iulia a anunţat în urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă, că o parte dintre familiile din acest bloc au locuit ilegal.

“Nu mai putem fi nepăsători faţă de o situaţie care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranţa, milostenia, respectul înseamnă să trăieşti într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înţeles. Toţi cei care încearcă să cânte un cântec de lebădă nu sunt capabili să vadă că acei oameni care trăiesc acolo îşi fac mai mult rău decât bine, lor şi copiilor, prin mizeria la care se supun. Normal era ca toţi să se gândească de la primele noastre semnale că se va termina cu acest compromis injust, faţă de ei, dar, mai ales, faţă de albaiulieni. E culmea rafinamentul urban să trăieşti undeva ilegal şi să nu plăteşti niciodată nimic, acumulând datorii despre care Curtea de Conturi ne întreabă în fiecare an şi pe care oraşul e obligat să le achite. Nu iau în calcul o anume minoritate, pentru că locul e o babilonie pestriţă care acumulează toate etniile. G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni! Credeţi-mă că încă nu am făcut apel la cifre care să evidenţieze nivelul datoriilor sau al infracţiunilor, deşi dispunem de ele. Nu acest lucru contează, ci decăderea omului, realitatea prost înţeleasă care ne sufocă pe toţi. E un gest care n-are nici un substrat de discriminare, ci de normalizare. De a face să le fie bine tuturor. Pur şi simplu n-aş fi eu, iar oamenii n-ar mai trebui să mă numească primar dacă nu rezolvăm acest sughiţ social pentru totdeauna. Alba Iulia merită asta!”, a declarat primarul Mircea Hava.

Unul dintre reprezentanţii romilor din Alba, Nicolae Bumbu, a susţinut, în repetate rânduri, că administraţia locală nu le-a oferit o alternativă oamenilor, deşi li s-a promis de mai multe ori că sunt revocaţi.

”Oamenii nu cer decât un acoperiş deasupra capului, oriunde ar fi el. Sunt persoane cu dizabilităţi şi copii care merg la şcoală. Vine iarna şi nu îi poţi lăsa în drum. Chiar şi unui animal îi cauţi un adăpost. Sperăm să găsim într-un final o soluţie pentru ca aceste suflete să nu rămână în drum. Nu ştiu unde vor dormi oamenii la noapte”, a declarat Bumbu.

Totodată, există şi contradicţii între precizările Primăriei Alba Iulia şi ale locatarilor privind numărul de persoane care locuiesc în acest imobil. În timp ce Primăria a susţinut că sunt circa 150, oamenii au declarat că locuiesc circa 400 de persoane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici