Frăţică: Negocierile pentru contractul colectiv de muncă la CFR vor continua. Nu s-a decis privind conflictul de muncă

Liderul Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat pentru MEDIAFAX, după discuţiile de la MT privind contractul colectiv de muncă (CCM) la CFR, că discuţiile pe această temă vor continua şi că sindicatele nu au luat încă o decizie privind declanşarea conflictului de muncă.

983 afișări
Imaginea articolului Frăţică: Negocierile pentru contractul colectiv de muncă la CFR vor continua. Nu s-a decis privind conflictul de muncă

Frăţică: Negocierile pentru contractul colectiv de muncă la CFR vor continua. Nu s-a decis privind conflictul de muncă (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Nici în urma unor discuţiilor de miercuri nu s-a ajuns la un acord privind cuprinderea în contract a tuturor cerinţelor noastre. Negocierile vor continua. Există posibilitatea de a fi încheiat un acord, care să fie prezentat Fondului Monetar Internaţional, în care să fie prevăzută şi o majorare a fondului de salarii cu 2,4%, urmând ca diferenţa până la ceea ce solicităm noi din acest punct de vedere să fie analizată pentru a fi acordată până la toamnă", a mai spus Frăţică, după negocierile purtate miercuri la Ministerul Transporturilor (MT).

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial a mai spus că, în acest context, sindicatele nu au luat încă o decizie privind declanşarea conflictului de muncă.

Feroviarii au oprit lucrul miercuri între orele 7.00 şi 9.00, interval în care, potrivit lui Frăţică, erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial a spus că membrii acesteia au întrerupt voluntar lucrul, acţiunea de miercuri dorindu-se a fi un avertisment transmis conducerii CFR şi Ministerului Transporturilor, pentru încheierea contractelor colective de muncă. Liderul sindical a precizat că, în ultimii şase ani, salariaţii CFR au pierdut peste 30 la sută din venituri, dar şi alte drepturi pe care anterior le aveau.

Un număr de 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, miercuri, de la ora 07.00, în urma protestului angajaţilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucureşti, Craiova, şi Iaşi, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan.

CFR Călători a informat, marţi seară, că administraţia companiei a oferit, la negocierea unui nou contract colectiv de muncă, o majorare salarială, în medie, de 4% şi faptul că nu vor fi făcute concedieri colective de personal, în timp ce sindicaliştii au cerut 10%.

Potrivit CFR Călători, pentru finalizarea şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, administraţia companiei a prezentat organizaţiilor sindicale mandatate o ofertă finală, care cuprinde îmbunătăţirea încadrării personalului pe clase de salarizare şi a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergenţă, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creşterea fondului de salarii cu 2,4%.

"Oferta administraţiei înseamnă transpunerea în câştigurile individuale ale salariaţilor a unei creşteri, în medie cu 4% şi fără concedieri colective de personal. Creşterea salariului brut lunar pentru funcţiile cu numărul cel mai mare de salariaţi pot fi în medie de: 5,13% pentru funcţiile de sef tren siconductor tren, 5,68% - pentru funcţiile de mecanic locomotivă-automotor si revizor tehnic vagoane, 4,65% - lăcătuş montator agregate energetice şi de transport si electrician montator de instalaţii electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru funcţiile de: tehnician, contabil, inginer, economist si sef serviciu", a mai precizat compania.

Administraţia CFR Călători apreciază că, în contextul bugetar impus, sunt create toate premisele astfel ca, prin încheierea unui nou contract colectiv de muncă, salariaţii companiei să beneficieze de aceste drepturi.

CFR Călători susţine, în acelaşi context, că organizaţiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salarială de 10%.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor de numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici