FRAUDĂ LA BAC: Conducerea comisiei de la Liceul "Bănescu" Mangalia şi elevi, trimişi în judecată

Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Bănescu" din Mangalia, elevi şi părinţi ai acestora au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, care îi acuză de dare şi luare de mită pentru fraudarea examenului susţinut în iunie-iulie.

822 afișări
Imaginea articolului FRAUDĂ LA BAC: Conducerea comisiei de la Liceul "Bănescu" Mangalia şi elevi, trimişi în judecată

FRAUDĂ LA BAC: Conducerea comisiei de la Liceul "Bănescu" Mangalia şi elevi, trimişi în judecată (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa i-au trimis în judecată pe profesorul Gheorghe Amza, preşedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia, pe care îl acuză de luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, şi pe Ingrid Iulia Rădulescu, vicepreşedinte al comisiei, pentru luare de mită, arată DNA miercuri, într-un comunicat de presă.

Alături de aceştia vor fi judecaţi profesorii Florin Pădureanu, Doina Manoleasa, membri în comisia de bacalaureat, Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei, pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată profesoara Valeria Maria Tudosa, membru al comisiei, pentru luare de mită, Mihaela Valentina Balint, cadru didactic supraveghetor în cadrul comisiei de bacalaureat, pentru că a permis accesul unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, şi pe Veronica Cara, pentru complicitate la dare de mită.

Cilica Stângaciu şi Aurel Boboşatu, ambii candidaţi la examenul de bacalaureat, au fost trimişi în judecată pentru complicitate la dare de dare de mită şi, respectiv, dare de mită.

Totodată, procurorii i-au trimis în judecată pe Gabriela Alexoiu şi Viorel Urziceanu,  părinţii unor candidaţi la examenul de bacalaureat, aceştia fiind acuzaţi de dare de mită şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în cursul lunii iulie - iulie, Gheorghe Amza, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia, a primit mită, prin intermediari, de la mai mulţi  candidaţi la examen, suma totală de 3.000 de euro şi contravaloarea cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

"În data de 30 iunie 2013, la acelaşi examen de bacalaureat, şi alte cadre didactice din comisia condusă de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai mulţi elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos. Concret, inculpaţii Pădureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu Ingrid Iulia, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia informaticianul liceului şi secretarul comisiei a primit 2.000 de lei", au scris procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că Gheorghe Amza şi cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidaţilor la examen Boboşatu şi Stângaciu, precum şi al părinţilor Alexoiu şi Urziceanu, care înaintea examenului au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susţină examenul la Liceul "Ion Bănescu" din Mangalia.

Procurorii o acuză pe Cara că a intermediat contactul dintre Amza şi persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu preşedintele comisiei de bacalaureat pe toată durata desfăşurării examenului şi l-a ajutat să primească o parte din mită.

"În schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, preşedinte al comisiei de bacalaureat, împreună cu Pădureanu Florin, Manoleasa Doina şi Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretară a comisiei de bacalaureat şi Balint Mihaela Valentina, asistent în cadrul comisiei de bacalaureat,  au pus la dispoziţia elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condiţiile în care acestea aveau caracter confidenţial", se mai arată în documentul citat.

Tribunalul Constanţa a dispus, în 26 iulie,  la cererea procurorilor, arestarea preventivă a lui Gheorghe Amza.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Constanţa.

La ultima probă scrisă a examenului de bacalaureat, în sălile de examen de la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia au fost găsite pe băncile a doi candidaţi subiecte rezolvate şi fotocopiate.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că există imagini de pe camerele de supraveghere în care se vede că un membru al comisie de examen a împărţit elevilor subiectele rezolvate.

La Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" au susţinut probele de la bacalaureat şi absolvenţii Liceului Teoretic din Negru Vodă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici