FT: UE pregăteşte lansarea de portofele digitale pentru toţi cetăţenii. Ce este portofelul digital şi cum îl vei putea accesa

UE urmează să dezvăluie miercuri planuri detaliate pentru un sistem de portofel digital la nivel întregului bloc comunitar, în urma cererilor din partea statelor membre de a găsi o modalitate sigură pentru cetăţeni de a accesa serviciile publice şi private online, relatează Financial Times.

3760 afișări
Imaginea articolului FT: UE pregăteşte lansarea de portofele digitale pentru toţi cetăţenii. Ce este portofelul digital şi cum îl vei putea accesa

FT: UE pregăteşte lansarea de portofele digitale pentru toţi cetăţenii. Ce este portofelul digital şi cum îl vei putea accesa

Portofelul digital ar stoca în siguranţă detaliile de plată şi parolele şi ar permite cetăţenilor din toate cele 27 de ţări să se conecteze la site-urile guvernamentale locale sau să plătească facturi de utilităţi folosind o singură identitate recunoscută, au spus persoanele cu cunoştinţe directe despre planuri, citate de FT.

Aplicaţia la nivelul întregii UE, care poate fi accesat, printre alte metode, prin scanarea amprentelor digitale sau a retinei va servi şi ca un seif în care utilizatorii pot stoca documente oficiale, cum ar fi permisul de conducere.

Utilizarea portofelului nu va fi obligatorie, au spus cei implicaţi, dar cetăţenii care au ales să se înscrie ar beneficia de un ecosistem digital extra-sigur şi de o mai mare flexibilitate ideală pentru viaţa post-pandemică.

"Noua identitate digitală va oferi fiecărui european un geamăn digital", a declarat Thierry Breton şi comisarul UE responsabil cu politica digitală, într-un discurs la începutul acestui an.

Pentru a proteja cetăţenii, oficialii UE vor forţa o separare structurală împiedicând companiile care accesează datele utilizatorilor să le folosească pentru orice altă activitate comercială.

Bruxellesul este angajat în discuţii cu statele membre pentru a oferi orientări privind standardele tehnice pentru lansarea portofelului digital, care se aşteaptă să fie pe deplin operaţional în aproximativ un an.

Noile propuneri fac parte dintr-o revizuire a identificării electronice existente la nivelul UE. Sistemul existent a avut o utilizare redusă, doar 19 ţări introducând ID-uri digitale şi nu toate sunt compatibile între ele.

Oficialii UE speră că o alfabetizare digitală şi o utilizare sporită a instrumentelor digitale în timpul pandemiei vor contribui la stimularea noului sistem. Autorităţile de reglementare vor evidenţia, de asemenea, uşurinţa accesului la serviciile publice şi private în cazul în care oamenii vor alege să se înscrie.

O persoană care închiriază o maşină, de exemplu, îşi poate folosi portofelul digital pentru a face acest lucru de la distanţă printr-o aplicaţie care îşi va verifica identitatea şi va emite o cheie electronică, astfel încât să poată lua maşina imediat, fără a fi nevoie să aştepte la coadă la aeroport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici