Funcţionarul care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu îşi ia concediu de odihnă

Funcţionarul public Csibi Barna care a fost detaşat pentru şase luni la Abrud, în urma incidentului de la Miercurea Ciuc, unde l-a "spânzurat" pe Avram Iancu, a anunţat, luni, după întâlnirea cu directorul DGFP Alba că a hotărât să îşi ia concediu de odihnă şi nu va merge la noul loc de muncă.

123 afișări
Imaginea articolului Funcţionarul care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu îşi ia concediu de odihnă

Funcţionarul care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu îşi ia concediu de odihnă (Imagine: Raul Stef/Arhiva Mediafax Foto)

Csibi Barna a declarat, luni dimineaţă, la ieşirea din biroul directorului executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba, Marius Zinca, că, în urma discuţiei cu acesta, a hotărât să îşi depună cererea pentru concediu de odihnă.

La rândul său, directorul DGFP Alba a spus că cererea lui Csibi Barna a fost acceptată şi conducerea instituţiei urmează să discute cu reprezentanţii ANAF situaţia angajaului, spunând că o posibilă variantă pe care ar putea să o propună ar fi transferarea acestuia la Alba-Iulia.

Csibi Barna, care a fost detaşat de la Direcţia Finanţelor Publice Harghita la Administraţia Finanţelor Publice Abrud printr-un ordin al şefului ANAF, Sorin Blejnar, a ajuns, luni dimineaţă, în jurul orei 09.30, la sediul DGFP Alba din municipiul Alba-Iulia, în prezent aflându-se în biroul directorului executiv al instituţiei.

Tot luni dimineaţă, aproximativ 20 de locuitori din Abrud s-au adunat în faţa Administraţiei Finanţelor Publice, nemulţumiţi de decizia de transferare a lui Csibi Barna în oraşul lor.

La ora 12.00, la Abrud, în faţa statuii lui Avram Iancu, este programată o acţiune de protest faţă de detaşarea lui Csibi Barna în oraş.

Csibi Barna, funcţionar public la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a "spânzurat".

Ulterior, Csibi Barna a fost detaşat pentru şase luni de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în Abrud, judeţul Alba, oraşul în care a urmat clasele elementare fostul revoluţionar Avram Iancu.

De asemenea, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, declara că "detaşarea va intra în vigoare de luni şi are o durată de o jumătate de an".

El spunea că ordinul şefului ANAF i-a fost înmânat lui Csibi Barna.

La rândul său, Csibi Barna declara, vineri, că "ordinul este legal" şi că îl va respecta.

Parchetul Tribunalului Harghita s-a autosesizat şi îl va cerceta pe Csibi Barna pentru instigare la discriminare.

Duminică, administraţia locală din Abrud (Alba) a transmis premierului Emil Boc o scrisoare deschisă în care solicită revocarea ordinului prin care Csibi Barna a fost detaşat la Administraţia Finanţelor Publice Abrud, precum şi demiterea persoanei care a propus o astfel de măsură, respectiv şeful ANAF, Sorin Blejnar.

Primarul din Abrud, Tiberiu Raţiu, a declarat, duminică, că în ultimele zile, după ce s-a decis ca Csibi Barna să fie detaşat la Abrud, "s-au inflamat spiritele pe plan local" şi mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această decizie.

Primarul a adăugat că a convocat, la solicitarea locuitorilor din oraş, o şedinţă informală de urgenţă a Consiliului Local la care au luat parte consilieri locali, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, precum şi zeci de locuitori din Abrud, Roşia Montană, Bucium şi Ciuruleasa.

În paralel, reprezentanţii mai multor organizaţii din Abrud au anunţat, duminică seară, că au început o campanie de strângere de semnături prin care doresc ca Csibi Barna să fie declarat "persona non grata" în Abrud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici