Gălăţenii rămân fără căldură. Primarul îi face "nesimţiţi" pe cei care, deşi pot, nu achită facturile

Gălăţenii pot rămâne fără căldură de la sfârşitul săptămânii, dar Primăria nu are soluţii imediate pentru evitarea acestui lucru, primarul Marius Stan făcându-i "nesimţiţi" pe cei care nu-şi plătesc facturile, deşi ar putea, în detrimentul "bătrânilor care achită luând din banii de medicamente".

292 afișări
Imaginea articolului Gălăţenii rămân fără căldură. Primarul îi face "nesimţiţi" pe cei care, deşi pot, nu achită facturile

Gălăţenii rămân fără căldură. Primarul îi face "nesimţiţi" pe cei care, deşi pot, nu achită facturile (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

În Galaţi nu se mai furnizează agent termic la parametri optimi de aproape două săptămâni din cauza datoriilor existente în sistemul centralizat de termoficare, măsură care îi afectează deopotrivă pe cei bun-platnici, alături de datornici, iar de vineri căldura s-ar putea sista complet în tot municipiul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Societatea care produce agentul termic, Electrocentrale Galaţi, a fost notificată că i se va sista furnizarea de gaze naturale începând de vineri dimineaţă dacă nu achită societăţii Romgaz, până joi, şase milioane de lei, reprezentând o sumă restantă aferentă lunii decembrie.

"Societatea noastră nu mai are resursele financiare necesare efectuării plăţilor către furnizorul şi transportatorul de combustibil, singura sursă fiind contravaloarea energiei termice livrate distribuitorului local şi neîncasată. Apreciem că această sumă poate fi acoperită în cuantum de: minim 1,5 milioane de lei, prin virarea, în proporţie de 100%, a sumelor încasate de Apaterm de la populaţia municipiului Galaţi; 1,5 milioane de lei, prin virarea de către instituţiile subordonate primăriei a sumelor reprezentând contravaloarea energie termice livrate; trei milioane de lei, prin virarea de la Primăria Galaţi a diferenţei pentru subvenţia populaţiei la energia termică livrată populaţiei în perioada ianuarie - februarie 2015 a ajutoarelor de căldură şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de Apaterm Galaţi în perioada anterioară", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Electrocentrale.

Astfel, dacă Electrocentrale nu mai primeşte gaz, nu va mai putea produce agentul termic destinat societăţii Apaterm, cea care furnizează mai departe căldură şi apă caldă în municipiul Galaţi.

Pe de altă parte, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este "absurd” ca Apaterm să facă plăţi de sută la sută din încasări către Electrocentrale, adăugând că Primăria şi-a achitat toate obligaţiile de plată.

"E absurdă pretenţia lor ca încasările Apaterm să le fie virate în proporţie de 100%.. Are şi Apaterm de făcut plăţi către Electrica, Apă-Canal, altfel se blochează activitatea. Deci, este absurd. Plata în avans să plătim noi pentru şcoli, grădiniţe subvenţie - dar Primăria nu e capabilă să achite aceste două sume, pentru că nu le are. În afară de plata pentru şcoli şi grădiniţe, este foarte greu de anticipat ce sumă mai trebuie să dăm noi pe aceste luni de iarnă. Pierderile pe care ei le raportează sunt de discutat şi ele...Noi ne-am îndeplinit toate obligaţiile pe iarnă care se încheie pe martie, am dat toţi banii. Ce vor ei, cer pentru sezonul viitor. Toţi banii pe această iarnă sunt daţi în avans”, a afirmat primarul.

Marius Stan a lăsat să se înţeleagă că în actualele condiţii, fără plăţi consistente din partea asociaţiilor de proprietari, sistemul centralizat nu poate funcţiona, pentru că în oraş sunt doar aproximativ 15.000 de apartamente cu plăţile la zi, iar restul de circa 50.000 rău-platnice. Iminenţa faptului ca întreg oraşul să rămână complet fără agent termic, în condiţiile în care şi acum sunt probleme, l-a făcut pe primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, să li se adreseze marţi, în timpul conferinţei de presă, în termeni foarte duri celor care dispun de posibilităţi materiale, dar care nu-şi achită facturile la încălzire.

"Omeneşte, noi, Primăria, am făcut tot ce se putea face. Omeneşte le cer oamenilor să plătească, pentru că nesimţirea unora ne duce la situaţia în care mor oameni de frig în case, bătrâni, copii, din cauza unor nesimţiţi - şi nu mă sfiesc să folosesc cuvântul. Fac distincţie între cei care nu pot - sunt şi oameni pentru care avem ajutoarele de încălzire - înţelegem aceste situaţii, dar sunt oameni care stau cu BMW-ul în faţă şi nu vor să plătească, ăia sunt nesimţiţi, o să vă dăm numele lor. Să nu spuneţi că îi fac nesimitiţi pe gălăţeni, îi fac nesimiţiţi pe cei care se comportă ca atare, îi fac nesimitiţi pe cei cărora nu le pasă de vecinul lor bătrân care îşi ia din banii de medicamente şi îşi plăteşte căldura şi stă în frig”, a declarat primarul Marius Stan, precizând că de la bugetul local şi cel de stat, în ultimii ani, s-au alocat circa 70 milioane lei pentru susţinerea funcţionării sistemului de termoficare.

Pe de altă parte, edilul a precizat că se lucrează în momentul de faţă pentru găsirea unei soluţii, care însă s-ar putea aplica abia peste trei ani.

"Avem o adresă către premier, aprobată de principiu pentru a prelua CET fără niciun leu, dar cu datoriile pe care le are la Romgaz. Acum are 160 de milioane de lei, datorii importante. Am avut discuţii multe la minister cu cei de la CET pe ideea de a forma o nouă societate în care să integrăm CET şi noua structură Calorgal (n.a. - societate creată de municipalitate în urmă cu doi ani pentru a înlocui Apaterm), degrevată de alte obligaţii. În baza unui plan de reorganizare gândit cu CET estimăm că în trei ani am putea să scăpăm de datoria către Romgaz şi CET să treacă în proprietatea Primăriei. Managementul acestei societăţi va fi scos la licitaţie”, a spus Marius Stan.

Pe de altă parte, primarul a mai precizat că reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii se află în aceste zile la Galaţi pentru a ajunge la o concluzie privind finanţarea şi găsirea unei soluţii tehnice astfel încât să se poată asigura funcţionarea sistemului de termoficare al oraşului.

În municipiul Galati nu se mai furnizează de aproape două săptămâni agent termic la parametri optimi, astfel încât caloriferele din apartamente sunt în anumite zone complet reci, şi nici nu se mai dă apă caldă, iar în altele caloriferele sunt abia dezmorţite. Şi asta pentru că Electrocentrale, societatea aflată în insolvenţă, a redus în mod semnificativ parametrii agentului termic din cauza datoriilor invocate pe care le are de recuperat de la Apaterm, şi aceasta fiind în insolvenţă. Administratorul special al societăţii Electrocentrale, Mustafa Sinan, declara, de curând, că în total Apaterm are de achitat către societatea pe care o reprezintă aproximativ 340 milioane lei reprezentând datorii istorice, înscrise la masa credală, şi alte circa 60 de milioane lei care provin din facturi curente neplatite.

La rândul său, Apaterm are de recuperat de la populaţia oraşului circa 150 milioane lei.

În municipiul Galaţi, sunt aproximativ 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de furnizare a căldurii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici