Gavrilescu: Din 2016, vom avea taxă la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, luni, într-o conferinţă că în 1 ianuarie 2016 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, care se va dubla până la sfârşitul anului.

931 afișări
Imaginea articolului Gavrilescu: Din 2016, vom avea taxă la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă

Gavrilescu: Din 2016, vom avea taxă la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

"Taxa ar trebui să fie extrem de mare să nu mai fim tentaţi să adunăm gunoi", a spus ministrul Mediului.

Gavrilescu a mai declarat că această taxă va fi introdusă pentru alinierea României la normele europene - "deşeu zero", adică orice produs devenit deşeu să reintre în circuitul de refolosire şi să redevină materie primă.

Potrivit Raportului "Mediul European - Starea şi perspectiva 2015", lansat luni de Agenţia Europeană de Mediu, în 2012 rata de reciclare a deşeurilor municipale în România a fost sub 5 la sută, iar România s-a aflat pe ultimele locuri în Europa din acest punct de vedere, doar înaintea Turciei, Muntenegrului, Serbiei şi Macedoniei, cele două din urmă înregistrând o rată de reciclare zero. Bulgaria a avut în schimb o rată de reciclare de peste 25 la sută. În vârful clasamentului se află Germania, cu o rată de reciclare a deşeurilor municipale de peste 60 la sută.

În România s-a dorit introducerea unei taxe pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi prin Ordonanaţa Guvernului nr. 31/2013 de modificare a Ordonanaţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Aceasta prevedea perceperea unei taxe pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare, de 50 de lei/tonă în 2014, 80 de lei/tonă în 2015 şi 120 de lei/tonă în 2016.

Ulterior, OG 31/2013 a fost modificată şi adoptată în Parlament, prin Legea nr. 384/2013, care prevede introducerea taxei în 2017, la valoarea de 80 de lei, care să crească la 120 de lei în anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici