Greva şoferilor Regiei de Transport în Comun din Constanţa, declarată ilegală

Greva spontană declanşată la începutul acestei săptămâni de către şoferii Regiei de Transport în Comun (RATC) din Constanţa a fost declarată ilegală de instanţă, însă magistraţii au decis să nu le fie imputate salariaţilor pierderile înregistrate de societate în cele două zile de proteste.

214 afișări
Imaginea articolului Greva şoferilor Regiei de Transport în Comun din Constanţa, declarată ilegală

Greva şoferilor Regiei de Transport în Comun din Constanţa, declarată ilegală (Imagine: Andrei Moise/Arhiva Mediafax Foto)

Tribunalul Constanţa a admis, miercuri, cererea formulată de către conducerea RATC Constanţa, constatând caracterul ilegal al grevei şoferilor regiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Magistraţii au respins însă cererea RATC Constanţa privind despăgubiri imputate şoferilor pentru cele două zile de grevă.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Conducerea RATC spune că nu va renunţa la a cere despăgubiri protestatarilor pentru pierderile înregistrate în cele două zile de grevă, meţionând că va ataca decizia instanţei, mai ales că există şi o hotărîre adoptată de consilierii locali ai municipiului Constanţa în acest sens.

Cei aproximativ 200 de şoferi ai RATC Constanţa au declanşat, luni dimineaţă, o grevă spontană, refuzând să scoată autobuzele pe trasee, nemulţumiţi că niciuna dintre promisiunile făcute la ultimul protest, din luna mai a acestui an, nu a fost respectată de către conducere. Ei solicită creşterea salariilor la 2.000 de lei şi acordarea de tichete de masă şi prime de vacanţă.

Tot luni, consilierii locali ai municipiului Constanţa reuniţi în şedinţă extraordinară au stabilit că greva acestora este ilegală, iar conducerea regiei a atacat-o în instanţă. În acelaşi timp, consilierii au votat ca pe perioada protestului, transportul în comun în oraş, pe traseele deservite de regie, să fie asigurat cu microbuzele şi autocarele firmelor private de transport. Astfel, pe cele cinci trasee ale RATC deservite de firmele private - liniile 102, 5, 42, 43 şi 40, a circulat acelaşi număr de maşini câte folosea şi regia, la acelaşi preţ, de 1,5 lei/ călătoria.

Greva şoferilor din RATC a continuat şi în prima parte a zilei de marţi, însă, în jurul orei 13.00, în urma discuţiilor cu conducerea regiei, şoferii au decis să renunţe la protest şi să iasă din nou pe traseu.

Directorul RATC, Ovidiu Tănase, a declarat, marţi, că toţi cei care au protestat şi nu au ieşit pe traseu vor trebui să acopere pierderile înregistrate de regie în cele două zile de grevă, inclusiv pierderile înregistrate de persoanele care aveau abonamente.

"Am decis să prelungim abonamentele cu două zile, pentru fiecare zi de grevă, pentru că nu este normal ca oamenii să achite pentru 30 de zile şi să beneficieze de 28. Iar banii vor fi acoperiţi tot de către cei care au făcut grevă", a precizat Ovidiu Tănase.

Ultimul protest al salariaţilor Regiei de Transport în Comun din Constanţa a avut loc în 22 mai, când şoferii au refuzat să lucreze. Greva de atunci a luat sfârşit după ce protestatarii au obţinut din partea conducerii promisiunea că salariile le vor fi majorate şi vor primi bonuri de masă, dar numai cu condiţia ca societatea să intre în perioada următoare pe profit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici