Grup de lucru la Ministerul Educaţiei, pentru stabilirea cadrului normativ pentru doctorate

Un grup de lucru pentru clarificarea cadrului instituţional şi normativ privind controlul calităţii tezelor de doctorat şi aspectele de etică a cercetării ştiinţifice a fost constituit la Ministerul Educaţiei, prin ordin al ministrului Adrian Curaj.

408 afișări
Imaginea articolului Grup de lucru la Ministerul Educaţiei, pentru stabilirea cadrului normativ pentru doctorate

Grup de lucru la Ministerul Educaţiei, pentru stabilirea cadrului normativ pentru doctorate (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Consituirea grupului de lucru reprezintă prima etapă pentru clarificarea cadrului instituţional şi normativ privind controlul calităţii tezelor de doctorat.

"Misiunea acestui grup de lucru este aceea de a recredibiliza funcţionarea sistemului de învăţământ superior din România, îndeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat, prin elaborarea unui set coerent de propuneri de amendare a actelor normative aplicabile. Totodată, în cadrul grupului de lucru, vor fi identificate orice alte soluţii de ordin administrativ în vederea implementării celor mai bune principii de etică în cercetarea ştiinţifică, necesare a fi adoptate acum sau în perspectivă strategică, în completarea măsurilor de modificare a reglementărilor în vigoare", arată un comunicdat al Ministerului Educaţiei, remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Grupul de lucru este alcătuit din persoane propuse de instituţiile de învăţământ superior: prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi); prof. univ. dr. Lucian Bercea (Universitatea de Vest din Timişoara); prof. univ. dr. Radu N. Cătană (Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca); prof. univ. dr. Valeriu Ciucă (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi); cercetător principal, dr. ing. Călin Deleanu (Academia Română); prof. univ. dr. Liviu Papadima (Universitatea din Bucureşti); prof. univ. dr. Ion Roceanu (Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" din Bucureşti); prof. univ. dr. Florin Alin Sava (Universitatea de Vest din Timişoara); prof. univ. dr. Florin Streţeanu (Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca); prof. univ. dr. Dana Tofan (Universitatea din Bucureşti).

O primă reuniune a avut loc pe 11 decembrie, la sediul Ministerului Educaţiei, când ministrul Adrian Curaj a prezentat mandatul grupului de lucru şi s-a stabilit cadrul de desfăşurare a activităţii, urmând ca vineri să aibă loco nouă întâlnire.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat, pe 11 decembrie, că, în luna ianuarie, va anunţa cadrul instituţional şi normativ în ceea ce priveşte doctoratele şi cu privire la Consiliul Naţional de Etică (CNE).

"CNE va fi în momentul în care decidem sistemul şi voi anunţa după ce comisia stabilită, numită deja, va lucra, după ce vom stabili toate lucrurile acestea vom vedea, în funcţie de atribuţii, ce membrii vom invita, ce personalităţi vor fi acolo", a spus Curaj.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a decis la începutul lunii decembrie, la aproape două săptămâni de la preluarea funcţiei şi în contextul discuţiilor privind analiza tezei de doctorat a noului ministru al Internelor, Petre Tobă, revocarea Consiliului Naţional de Etică, din cadrul Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică.

CNE a analizat tezele de doctorat ale demnitarilor începând din 2012, după ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost reorganizat, după ce a stabilit, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Adrian Curaj a afirmat că în România nu există două categorii de doctorat, una pentru demnitari şi alta pentru restul doctoranzilor, şi de aceea nu trebuie o comisie specială care să se ocupe doar de tezele de doctorat ale celor care ocupă funcţii în stat.

Decizia a fost luată după ce premierul Dacian Cioloş i-a solicitat ministrului Adrian Curaj să îi prezinte un punct de vedere legat de rolul comisiilor de evaluare a lucrărilor de doctorat, în condiţiile în care în prezent funcţionează mai multe comisii de evaluare a tezelor de doctorat, atât la nivel naţional, cât şi în jurul universităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici