Guvernul amână transferul programelor de sănătate, pentru a evita şi efecte "mediatice şi politice"

Guvernul a amânat data până la care finanţarea programelor de sănătate este transferată în responsabilitatea CNAS, termen care expiră în august, argumentul fiind că, altfel, ar apărea disfuncţionalităţi majore în accesul bolnavilor la servicii medicale, cu consecinţe inclusiv "mediatice şi politice"

126 afișări
Imaginea articolului Guvernul amână transferul programelor de sănătate, pentru a evita şi efecte "mediatice şi politice"

Guvernul amână transferul programelor de sănătate, pentru a evita şi efecte "mediatice şi politice" (Imagine: Shutterstock)

Termenul a fost amânat prin ordonanţă aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

În proiectul redactat de către Ministerul Sănătăţii a fost propus ca acest termen, care expiră la 1 august, să fie amânat până la 1 ianuarie 2015, deoarece procesul descentralizării serviciilor de sănătate nu a fost finalizat.

În prezent, activităţile din programele naţionale de sănătate sunt finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii, atât din bugetul de stat, cât şi din veniturile proprii, pentru programele naţionale de sănătate publică, respectiv din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru programele naţionale de sănătate curative.

Astfel, derularea propriu-zisă a fiecărui program este în responsabilitatea managerială, administrativă şi financiară a instituţiei din bugetul căreia este asigurată finanţarea.

În condiţiile în care, pentru acest an, a fost planificată trecerea activităţilor de la structurile deconcentrate ale Ministerului Sănătăţii (direcţiile de sănătate publică) către consiliile judeţene şi pentru continuarea activităţilor specifice programelor naţionale de sănătate publică, la începutul anului a fost decis transferul implementării şi finanţării acestora în responsabilitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) începând cu 1 august 2014, cu păstrarea rolului ministerului în domeniul reglementării şi controlului acestora.

Ministerul de resort a propus însă acum ca acest termen să fie amânat până anul viitor, explicând că procesul descentralizării serviciilor de sănătate nu a fost finalizat, fapt care nu permite asigurarea resurselor umane la nivelul structurilor administrative din subordinea CNAS, necesare pentru preluarea implementării, coordonării, monitorizării şi evaluării programelor naţionale de sănătate publică.

Ministerul mai arată, în nota de fundamentare a ordonanţei, că efectuarea acestui transfer în timpul exerciţiului bugetar al anului curent ar putea genera disfuncţionalităţi majore în asigurarea unui mecanism financiar funcţional care să închidă obligaţiile de plată înregistrate şi să asigure fondurile necesare finanţării programelor transferate.

În nota de fundamentare a ordonanţei se mai afirmă însă că timpul insuficient pentru elaborarea şi aplicarea unor noi hotărâri a Guvernului şi a normelor tehnice subsecvente, precum şi pentru încheierea unor noi contracte de finanţare a programelor naţionale de sănătate cu toţi funizorii de servicii medicale împlicaţi în derularea acestora ar putea conduce la disfuncţionalităţi majore în asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive şi curative, cu consecinţe nu doar medicale şi sociale, dar şi "mediatice şi politice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici