Guvernul aprobă pensia militară, Ponta întreabă dacă e "pentru cei oficiali sau şi pentru ceilalţi"

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care stabileşte regimul pensiilor militare, premierul Victor Ponta întrebând în şedinţa de guvern dacă proiectul îi are în vedere pe militarii "oficiali" sau este "şi pentru ceilalţi".

6183 afișări
Imaginea articolului Guvernul aprobă pensia militară, Ponta întreabă dacă e "pentru cei oficiali sau şi pentru ceilalţi"

Guvernul aprobă pensia militară, Ponta întreabă dacă e "pentru cei oficiali sau şi pentru ceilalţi" (Imagine: Eugen Gheorghe/Mediafax Foto)

"Avem mulţi militari în Români, şi la Ministerul Apărării, şi în alte structuri. E doar pentru cei oficiali sau şi pentru ceilalţi chestia asta cu pensia?", a întrebat Ponta, ministrul Apărării precizând că proiectul este "pentru toţi".

Ponta a continuat, în mod informal, şi a glumit spunând că probabil "sunt şi prin presă unii care susţin proiectul".

Proiectul lege prevede că vor fi acordate pensii militare de stat şi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu, această categorie profesională beneficiind în prezent de posibilitatea menţinerii în activitate până la vârsta de 55 de ani.

Sistemul pensiilor militare de stat va include pensia de serviciu, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească militarii, poliţiştii şi funcţionarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militară de serviciu sunt cele legate de vârstă şi vechime în serviciu.

Vârsta de pensionare este prevăzută de legislaţia actuală şi va creşte, gradual la 60 de ani, până în anul 2030.

În acelaşi timp, proiectul prevede posibilitatea reducerii vârstei de pensionare în funcţie de condiţiile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea angajatul, dar nu mai puţin de vârsta de 45 de ani.

Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu şi care sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, ori ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de către comisiile de expertiză medico-militare.

Pentru baza de calcul a pensiei a fost propusă folosirea mediei soldelor funcţiei de bază, respectiv salariilor funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai puţin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu. La media obţinută se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu.

În caz de recalculare, pensiile aflate în plată îşi vor păstra cuantumul, dacă acesta este superior celui rezultat prin aplicarea noii legi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici