Guvernul nu susţine proiectul prin care ziariştii ce relevă corupţia primesc 2% din banii recuperaţi

Guvernul a dat un aviz nefavorabil proiectului de lege privind înfiinţarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigaţie, prin care jurnaliştii şi persoanele care dezvăluie acte de corupţie vor primi 2% din prejudiciul recuperat.

719 afișări
Imaginea articolului Guvernul nu susţine proiectul prin care ziariştii ce relevă corupţia primesc 2% din banii recuperaţi

Guvernul nu susţine proiectul prin care ziariştii ce relevă corupţia primesc 2% din banii recuperaţi (Imagine: Shutterstock)

Anunţul a fost făcut de unul dintre iniţiatorii acestui proiect, deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

"În timp ce premierul clamează pe reţele de socializare libertatea presei, guvernul respinge proiectul de lege ce susţine jurnalismul de investigaţie (...) Adevărata «susţinere» faţă de libertatea presei s-a văzut în urmă cu câteva zile în şedinţa de guvern. Guvernul «iubitor» de presă a şters pe jos cu jurnalismul de investigaţie dând aviz negativ proiectului de lege ce are drept obiective combaterea corupţiei prin sprijinirea oricărui demers făcut de jurnalişti în demascarea practicilor ce afectează bugetul statului", se spune în comunicatul remis de Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigaţie prevede că persoanele care aduc la cunoştiinţa publică prin utilizarea oricărui mediu de informare (publicaţii, online, radio, televiziune) orice act de corupţie vor primi, dintr-un fond special pentru jurnalismul de investigaţie, 2% din valoarea prejudiciului recuperat la bugetul de stat.

"Acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare şi nici crearea de instituţii speciale. El reprezintă un instrument de luptă împotriva corupţiei instituţionalizate şi permite limitarea presiunilor politicului în activitatea jurnalistică, prin sprijinul financiar acordat jurnalismului de investigaţie. Prin respingerea acestui proiect guvernul preferă să ţină în lesă câinele de pază al democratiei pentru ca e greu de crezut că un jurnalist prost plătit şi aflat în permanenţă sub ameninţarea pierderii locului de muncă va mai avea resursele de a se aventura în anevoioasa luptă de dezvăluire a actelor de corupţie", se spune în comunicat.

Totodată, Tudor Ciuhodaru solicită "celor ce mai cred în libertatea de expresie" să i se alăture în acest demers de adoptare a proiectului de lege, "ce asigură funcţionarea unui jurnalism capabil să se lupte cu corupţia şi infractorii politici".

Potrivit site-ului Guvernului, Executivul a dat un aviz nefavorabil la propunerea legislativă intitulată "Lege privind înfiinţarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigaţie", în data de 31 iulie.

Acest proiect de lege a fost iniţiat de deputaţii PP-DD Tudor Ciuhodaru, Daniel Fenechiu şi Adrian Nicolae Diaconu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici