Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş va fi aprobată de Guvern în primă lectură şi lăsată în dezbatere 10 zile

Premierul Ungureanu şi liderii UDMR au convenit, luni seara, ca proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să fie aprobat marţi de Guvern în primă lectură şi lansat în dezbatere timp de zece zile.

1570 afișări
Imaginea articolului Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş va fi aprobată de Guvern în primă lectură şi lăsată în dezbatere 10 zile

Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş va fi aprobată de Guvern în primă lectură şi lăsată în dezbatere 10 zile (Imagine: www.gov.ro)

"A fost luată decizia ca proiectul să fie aprobat marţi în Guvern în primă lectură şi să fie lansat apoi în dezbatere publică timp de zece zile, după care va fi dat avizul final", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de marţi, completată în premieră cu o categorie denumită "proiecte urgente", astfel încât să nu existe o listă suplimentară, conform solicitării premierului Ungureanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a revenit, luni seara, la Guvern pentru a se asigura că proiectul hotărârii privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Executivului în forma convenită imediat după reuniunea coaliţiei.

Parlamentarii UDMR nu participă la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşteptând adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat anterior că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

La rândul său, vicepremierul Marko Bela (UDMR) a declarat agenţiei MEDIAFAX, după reuniunea coaliţiei, că hotărârea de înfiinţare a unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va fi adoptată marţi de Guvern şi va asigura predarea în limbile maghiară şi engleză în cadrul acestei structuri.

"Am reuşit să ajungem astăzi la o înţelegere şi mâine Guvernul va adopta o hotărâre privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Va fi o nouă facultate care va funcţiona în limbile maghiară şi engleză şi va cuprinde medicina şi farmacia în limba maghiară, dar şi medicina în limba engleză şi alte câteva specialităţi, deci va fi o facultate mai amplă", a afirmat Marko.

Întrebat dacă Guvernul nu se teme de faptul că Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea avea o opinie contrară. Marko Bela a precizat că înfiinţarea noii facultăţi reprezintă atribuţia Executivului.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici