Ialomiţianu: Continuăm negocierile cu sindicatele, cei care au muncit îşi vor primi banii

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, vineri noapte, că cei care au muncit îşi vor primi banii, dar nu pot fi date stimulente pe criterii sociale, ci în funcţie de performanţe, precizând că negocierile cu sindicatele continuă şi că îi aşteaptă la discuţii sâmbătă dimineaţă.

33 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Continuăm negocierile cu sindicatele, cei care au muncit îşi vor primi banii

Ialomiţianu: Continuăm negocierile cu sindicatele, cei care au muncit îşi vor primi banii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Gheorghe Ialomiţianu a spus, la finalul discuţiilor de la Ministerul Finanţelor, că, după cum a promis de la bun început, stimulentele vor fi acordate pe criterii de performanţe, nu cum au propus liderii sindicali, pe criterii sociale.

Întrebat dacă premierul nu i-a dat acordul să semneze procesul verbal de acordare a stimulentelor, aşa cum au spus sindicaliştii, Ialomiţianu a răspuns că nu este adevărat. El a explicat că nu poate da stimulente în judeţe care nu au realizat planul minimal de încasare şi a adăugat că România împrumută foarte mulţi bani.

Ministrul Finanţelor a mai spus că va continua dialogul cu sindicatele în comisie şi că îi aşteaptă sâmbătă dimineaţă, la ora 9.30, pe liderii sindicali.

Ialomiţianu a precizat că are încredere în sindicate, chiar dacă a fost dezamăgit de reacţia lor.

În ce priveşte planul de încasare, Ialomiţianu a spus că acesta diferă în funcţie de capacitatea fiscală a fiecărui judeţ, astfel că nu pot fi acordate stimulente egale peste tot.

Ialomiţianu a adăugat că vrea să îi stimuleze pe cei care au depăşit planul şi care au muncit mai mult.

Întrebat dacă va demisiona dacă nu va ajunge la o înţelegere cu sindicatele în cazul stimulentelor, Ialomiţianu a spus că atâta timp cât respectă legea şi este corect faţă de oameni nu are niciun motiv să îşi dea demisia.

Întrebat dacă a dat în judecată Ministerul Finanţelor pentru recuperarea unor sporuri salariale din perioada în care era director executiv adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Braşov, Ialomiţianu a spus că nu are niciun proces pe rol privind stimulentele.

"Toţi salariaţii au dat în judecată Ministerul Finanţelor pe Legea 188 privind statutul funcţionarilor publici", a mai spus Ialomiţianu.

El a adăugat că legea trebuie clarificată, pentru ca oamenii să fie mulţumiţi.

Marica: Negocierile sunt bocate, Ialomiţianu nu mai vrea să semneze pentru acordarea stimulentelor

Negocierile de la Ministerul Finanţelor privind stimulentele sunt blocate, ministrul Gheorghe Ialomiţianu nu mai vrea să semneze pentru acordarea acestora, a declarat, vineri noapte, liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica.

Preşedintele "Sed Lex" a spus că ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, nu îşi mai recunoaşte promisiunile făcute angajaţilor care au protestat timp de două zile la Ministerul Finanţelor.

"Este un ministru incoerent şi incompetent. De şase ore ne certăm cine să primească stimulente şi cine nu", a adăugat Vasile Marica, la ieşirea din sediul Ministerului Finanţelor.

Marica a mai spus că în condiţiile în care nu a reuşit să ducă greva angajaţilor de la Ministerul Finanţelor la bun sfârşit şi să le obţină acordarea stimulentelor, îşi depune demisia, pentru că nu se mai consideră un lider care are un cuvânt de spus.

Liderul "Sed Lex" a declarat, pentru MEDIAFAX, că la discuţiile din comisie sindicaliştii propuneau anumite criterii, iar ministrul Ialomiţianu nu era de acord cu niciunul dintre acestea, motivând că nu are acordul de la premier. Marica nu a precizat ce criterii a respins Ialomiţianu.

Comisia formată din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai sindicatelor s-a reunit, vineri dimineaţă, pentru a stabili indicatorii de performanţă după care vor fi identificaţi angajaţii care au contribuit la creşterea veniturilor bugetare şi care vor primi stimulente, discuţiile încheindu-se după mai bine de 12 ore, fără niciun rezultat.

Decizia de a constitui o comisie care să stabilească criteriile în baza cărora vor fi acordate stimulentele a fost luată joi, la discuţiile ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cu sindicaliştii, după ce timp de două zile angajaţii MFP au protestat în sediul instituţiei. Acţiunea de la Ministerul Finanţelor a declanşat proteste în lanţ, mii de angajaţi din toate domeniile oprind lucrul, joi, în semn de solidaritate cu angajaţii de la MFP.

Liderul Alianţei "Sed Lex", cel care a negociat, în cele două zile de protest, cu ministrul Finanţelor, a spus că dacă Ialomiţianu se va răzgândi, angajaţii "nu îşi vor mai relua activitatea decât atunci când ministrul Finanţelor va demisiona".

Ialomiţianu: Nu se poate spune că am cedat de frică; fondul de stimulente există şi e suficient

Ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că ministerul are disponibilă suma de 300 de milioane de lei pentru "stimulente şi investiţii", care este suficientă, precizând că nu se poate spune că a cedat de frică solicitărilor protestatarilor din MFP.

El a apreciat că premierul Emil Boc nu e împotriva acordării stimulentelor, ci consideră că acestea trebuie să se dea, dar numai pe criterii de performanţă.

Anul trecut, fondul de stimulente cuprins în bugetul public a fost de 1,1 miliarde lei, din care cea mai mare sumă a fost alocată Ministerului Finanţelor, respectiv 890,7 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici