Iaşi: Familia fetiţei care a murit în ambulanţă vrea să dea în judecată Spitalul Municipal Paşcani

Familia fetiţei de un an şi patru luni, din localitatea Moţca, judeţul Iaşi, care a murit în ambulanţă, în drum spre Iaşi, vrea să dea în judecată Spitalul Muncipal din Paşcani pe motiv că ar fi externat-o pe copilă deşi aceasta ar fi avut în continuare nevoie de spitalizare.

552 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Familia fetiţei care a murit în ambulanţă vrea să dea în judecată Spitalul Municipal Paşcani

Iaşi: Familia fetiţei care a murit în ambulanţă vrea să dea în judecată Spitalul Municipal Paşcani (Imagine: Octav Ganea/ Publimedia)

Mama fetiţei susţine că a ajuns prima dată la spital sâmbăta trecută, de la ora 16.00, văzând că fata, care avea probleme cardiace şi la rinichi, nu se simţea bine. La spital a fost preluată de către doctorul Vasile Vasiliu, care i-ar fi spus mamei, conform acesteia, că "fata nu este răcită la plămâni" şi că poate fi "luată acasă", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Mi-a dat tratament să i-l dau acasă, nu m-am cerut eu să plec, şi nici nu am fugit din spital. Am martori care au văzut că a consultat-o pe fată şi i-a dat drumul acasă. Mi-a dat fata acasă cu branulă în mână şi tratament. După ce i-am făcut seara la 22.00 injecţia, i s-a făcut rău, am sunat salvarea şi am ajuns iar la Paşcani", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX Vasilica Irina Onucă, mama fetei.

Femeia susţine că atunci când a ajuns din nou la UPU în Paşcani doctorul a văzut-o pe hol şi a întrebat-o de ce s-a întors la spital dacă în cursul amiezii,când a venit prima dată cu copila, "nu avea nimic grav".

"De acolo, au transferat-o la Iaşi, dar pe drum a murit. Eu ştiam doar că fata are probleme cu inima, cu rinichii şi că nu lua în greutate din cauza asta, altceva nu ştiam că are. Mi-a omorât copilul nevinovat, îmi vând şi casa ca să-l dau în judecată şi să fie pedepsit", a mai spus mama fetei.

În urma necropsiei, medicii au stabilit că fetiţa avea mai multe organe afectate şi că inima îi putea ceda.

"Erau, într-adevăr, mai multe malformaţii. Acea dezvoltare redusă, la acel moment fata având o greutate neconcordantă cu vârsta, era şi în acest context al patologiei copilului. Nu vorbim doar de afecţiuni cardiace, ci de o afectare pluriorganică a întregului corp, plămâni şi ficat, iar dezvoltarea ei, de doar şase kilograme la o asemenea vârstă, era legată de această afectare. Oricum, situaţia ei nu era una bună", a declarat dr. Diana Bulgaru, director al Institutului de Medicină Legală din Iaşi.

Miercuri, fetiţa de un an şi patru luni care a murit după ce a făcut stop cardiorespirator în ambulanţa ce o transporta de la Spitalul din Paşcani la Spitalul "Sfânta Maria" din Iaşi a fost înmormântată în satul natal, din comuna ieşeană Moţca.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi a declanşat o anchetă în acest caz, însă, conform reprezentanţilor acestei instituţii, nu ar fi vorba despre un caz de neglijenţă.

"Din primele informaţii, de la asistentul social din comună ştim că minorul a fost îngrijit, dus la medic şi nu este caz de neglijenţă, dar anchetăm situaţia. Din câte am înţeles, copilul ar avea o malformaţie cardiacă ce abia la patru ani era operabilă. În schimb, aceasta nu ar fi trebuit să îi afecteze organismul aşa încât să se ajungă la anemie“, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Asistenta socială Cristina Toma, din comuna Moţca, a susţinut declaraţiile reprezentanţilor DGASPC Iaşi, explicând că familia din care provine copilul nu este una cu probleme, iar aceasta nu ar fi vinovată pentru ceea ce s-a întâmplat. Potrivit asistentei sociale, familia mai avea doi copii, unul dintre ei cu handicap, pentru care mama este angajată ca asistentă personală, şi încă o fată de 11 ani.

Directorul Spitalului Muncipial din Paşcani, dr. Costică Pînzaru, a refuzat să comenteze cazul respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici