Iaşi: Sf.Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu PF Daniel,în prezenţa lui Victor Ponta

Un sobor de preoţi, în frunte cu Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, alături de PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei, oficiază, duminică, la Iaşi, Sfinta Liturghie, cu ocazia Cuvioasei Parascheva, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a altor oficialităţi centrale şi locale.

773 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Sf.Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu PF Daniel,în prezenţa lui Victor Ponta

Iaşi: Sf.Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu PF Daniel,în prezenţa lui Victor Ponta

La ora transmiterii acestei ştiri, zeci de preoţi, în frunte cu PF Daniel, alături de Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei, PF Hristofor, oficiază Sfânta Liturghie în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe o scenă special amenajată, în prezenţa a zeci de mii de credincioşi, de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

La ceremonie sunt prezenţi, printre alţii, premierul Victor Ponta, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, Ilie Sârbu, Ecaterina Andronescu, Teodor Baconschi, Varujan Vosganian, Vasile Astărăstoae, dar şi alţi politicieni locali: senatorul PSD Florin Constantinescu, senatorul PNL Mihaela Popa, deputatul PSD Anghel Stanciu şi senatorul PDL Dumitru Oprea.

În jurul orei 10.25, premierul Victor Ponta şi primarul Gheorghe Nichita au părăsit slujba, retrăgându-se în sediul Primăriei Iaşi, aflată în imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane.

Premierul a precizat că se va întoarce la Mitropolie pentru a asista şi la restul slujbei, programată să dureze până după orele prânzului.

Până în prezent, peste o sută de mii de pelerini s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la ora transmiterii acestei ştiri alţi zeci de mii de credincioşi aşteptând la coada care s-a întins pe câţiva kilometri, în pofida frigului şi a ploii.

În predica rostită în faţa credincioşilor, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a amintit de comportamentul păcătos al omului care încalcă valorile sfinte şi sensul duhovnicesc al vieţii.

Vineri seară, câteva mii de credincioşi au participat la o procesiune pe străzile din centrul Iaşiului, intitulată Calea Sfinţilor, raclele cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfântului Cuvios Teofil, aduse din Ucraina, fiind purtate pe umeri de către preoţi.

Procesiunea a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a fost înconjurat de un sobor format din o sută de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, este sărbătorită de ortodocşi duminică, 14 octombrie, când în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe o scenă special amenajată, se oficiază Sfânta Liturghie, de un sobor de ierarhi din ţară şi străinătate, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns la Iaşi încă de vineri seară, împreună cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei, cei doi închinându-se la Sfintele moaşte în cursul dimineţii de sâmbătă.

Ulterior, PF Daniel şi PF Hristofor au participat la slujba de sfinţire a bisericii cu hramul "Intrarea Maicii Domnului în Ierusalim", din cartierul ieşean Tătăraşi. La slujbă au asistat aproximativ 2.500 de persoane.

Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să vină la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici