Igaş: În prezent mai funcţionează numai 26 de magazine care comercializează etnobotanice

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple a USL intitulată "Un flagel naţional - plantele etnobotanice", că în prezent mai funcţionează numai 26 de magazine care comercializează produse etnobotanice.

430 afișări
Imaginea articolului Igaş: În prezent mai funcţionează numai 26 de magazine care comercializează etnobotanice

Igaş: În prezent mai funcţionează numai 26 de magazine care comercializează etnobotanice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Igaş a precizat că măsurile luate până acum au determinat limitarea proliferării magazinelor care comercializează astfel de produse.

"Dacă în 2010 funcţionau 373 de magazine cu acest profil, în prezent mai funcţionează numai 26 de unităţi. Aprope 350 de magazine au fost închise de anul trecut până acum. Vă asigur că nu ne vom opri aici", a spus Igaş.

El a arătat că, în perioada februarie-iunie 2011, echipele de control au aplicat amenzi de peste 3,1 milioane de lei şi au confiscat peste 16.200 de plicuri care conţineau substanţe psihoactive.

"A fost suspendată activitatea a 124 de unităţi de desfacere şi au fost închise 102 magazine. Organele de cercetare penală au înregistrat 322 de dosare în care sunt cercetate 480 de persoane. Pentru 38 de persoane a fost aplicată măsura reţinerii", a spus Igaş.

Ministrul a precizat că opoziţia a ridicat o problemă îngrijorătoare, pe care o tratează, însă, "superficial şi politicianist".

"Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL au ridicat o problemă îngrijorătoare, dar pe care o tratează superficial şi politicianist. Nu voi intra în polemici inutile cu autorii moţiunii", a spus Igaş.

El a subliniat că Guvernul României acţionează împotriva consumului de droguri, desfăşurând operaţiuni de combatere şi prevenire.

Igaş a mai arătat că substanţele şi produsele cu efecte psihoactive sunt denumite incorect etnobotanice, întrucât nu au de-a face cu plantele, având efecte similare drogurile de risc şi mare risc.

Ministrul Adinistraţiei şi Ineternelor a precizat că lupta împotriva drogrurilor nu este uşoară, neexistând soluţii miraculoase şi că nicio ţară nu a reuşit să elimine total consumul unor astfel de produse.

Deputaţii dezbat, luni, moţiunea simplă a USL intitulată "Un flagel naţional - plantele etnobotanice", votul urmând să fie dat marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici