Iliescu: O prostie, nu doar naivitate, să susţii că Revoluţia a fost făcută de serviciile de spionaj

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat, joi, la Craiova, că este o "prostie", nu doar o "naivitate" ideea că Revoluţia din 1989 a fost făcută de "serviciile de spionaj", preşedintele de onoare al PSD admiţând însă că acestea au fost prezente la evenimente întrucât "asta e datoria lor".

23 afișări
Imaginea articolului Iliescu: O prostie, nu doar naivitate, să susţii că Revoluţia a fost făcută de serviciile de spionaj

Iliescu: O prostie, nu doar naivitate, să susţii că Revoluţia a fost făcută de serviciile de spionaj (Imagine: Thomas Câmpean/Mediafax Foto)

Ion Iliescu a declarat, joi, la Craiova, în cadrul unui simpozion privind "Rolul revoluţiilor în societatea românească de-a lungul timpului. Personalităţile marcante ale acestora", că la mai bine de 20 de ani de la evenimentele din 1989 sunt persoane care încearcă "să cultive confuzii" referitoare la Revoluţie.

"De 20 de ani ne confruntăm cu încercările de a cultiva confuzii în jurul acestei chestiuni: ce a fost în decembrie 1989: a fost revoluţie, a fost lovitură de stat? Pe unii îi înţeleg. Nu au cultura necesară - cultură politică, cultură istorică - să înţeleagă aceste evenimente şi, mă rog, scriu, dar fac o gazetărie din asta de proastă calitate, de periferie intelectuală. Dar alţii, cum este Stoenescu istoricul, care nu poate fi bănuit că este un tip care nu ştie despre ce este vorba, însă în toate scrierile lui cultivă în mod conştient anumite confuzii", a declarat Ion Iliescu.

El a mai spus că acreditarea ideii că în România Revoluţia ar fi fost făcută de "serviciile de spionaj" este o naivitate.

"Ideea că Revoluţia a fost făcută de servicile de spionaj este o prostie, nu numai o naivitate. Apoi mai este şi această idee de revoluţie, lovitură de palat declanşată de forţe externe. Serviciile de spionaj nu lipsesc niciodată din locurile în care se produc nişte evenimente, pentru că asta este datoria lor, să fie prezente. Dar să pui pe seama unor servicii străine capacitatea de a ridica mase populare, asta este o prostie, nu numai o naivitate", a precizat Iliescu.

Fostul şef al statului afirmă că este "degradant" pentru un om ca să conteste evenimentele "cruciale" din 1989.

"E greu să scrii istorie, dar mai greu este să o înfăptuieşti. Este degradant pentru un om să conteste un asemenea eveniment crucial în istoria ţării. Tot procesul revoluţionar din 1989 a schimbat faţa lumii, nu numai a României. În România, a fost procesul cel mai profund, cu o profundă susţinere populară, care s-a bazat pe o explozie socială şi o revoltă populară care a dus la răsturnarea regimului", a spus Iliescu.

Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj, Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, a organizat, joi, la Craiova, Simpozionul "Rolul revoluţiilor în societatea românească de-a lungul timpului. Personalităţile marcante ale acestora".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici