În ce condiţii vor putea primi băncile date despre clienţi de la Fisc

Băncile vor putea primi date de la Fisc privind situaţiile financiare declarate de potenţialii clienţi numai dacă va fi modificat Codul de Procedură Fiscală în legătură cu definirea secretului fiscal, iar accesul va fi limitat, fără ca băncile să poată urmări în timp evoluţia debitorului.

1078 afișări
Imaginea articolului În ce condiţii vor putea primi băncile date despre clienţi de la Fisc

În ce condiţii vor putea primi băncile date despre clienţi de la Fisc (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"La discuţiile dintre ARB, BNR şi ANAF s-a cerut acceptul instituţiei pentru a facilita accesul băncilor la bazele de date ale Fiscului. Astfel, băncile ar urma să aibă posibilitatea de a interoga situaţia fiscală a celor care aplică pentru credite sau alte instrumente de finanţare, simplificându-se procedurile existente, ca un avantaj pentru toţi jucătorii. Totuşi, acordul de la Fisc va fi unul condiţionat, şi pe un termen definit. Băncile vor putea verifica un client doar când aplică pentru un produs de finanţare, nu şi pe perioada de derulare", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

Băncile au propus încă din urmă cu câţiva ani să poată verifica direct la ANAF datele privind situaţia financiară a clienţilor persoane fizice şi juridice, atât pentru a se asigura că informaţiile livrate de aplicanţi nu sunt false, dar şi pentru degreva clienţii de birocraţia implicată.

Discuţiile dintre ARB şi ANAF au fost intensificate în 2012, dar spre finalul anului au fost suspendate, înainte de campania electorală. Necesitatea unui acord a devenit cu atât mai presantă cu cât Parchetul a început anul trecut ample anchete privind mari fraude în mai multe bănci, implicând declaraţii false privind bilanţurile contabile sau chiar acte de identitate flase.

În cadrul discuţiilor dintre ARB, ANAF şi BNR s-a propus, pentru început, ca băncile să solicite, pe baza unui acord dat de client, date din bilanţuri şi situaţia plăţilor restante înegistrate de acesta.

Ulterior, tot cu acordul clientului, ANAF ar urma să acorde acces cu certificat calificat la o bază de date unde să fie postate informaţiile necesare, cu asigurarea identităţii şi trasabilităţii operaţiunilor.

Codul de procedură fiscală prevede că funcţionarii publici din cadrul administraţiei fiscale, inclusiv persoanele care nu mai deţin această calitate, sunt obligaţi să păstreze secretul asupra informaţiilor pe care le deţin ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.

"Informaţiile referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai: a) autorităţilor publice, în scopul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege; b) autorităţilor fiscale ale altor ţări, în condiţii de reciprocitate în baza unor convenţii; c) autorităţilor judiciare competente, potrivit legii; d) în alte cazuri prevăzute de lege", se menţionează în Cod.

De asemenea, Codul de procedură fiscală stabileşte că şi autoritatea care primeşte informaţii fiscale este obligată să păstreze secretul asupra informaţiilor primite.

Ca excepţie, pot fi transmise informaţii privind operaţiunile fiscale contribuabilului însuşi sau succesorilor acestuia.

"Este permisă transmiterea de informaţii cu caracter fiscal în alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (2), în condiţiile în care se asigură că din acestea nu reiese identitatea vreunei persoane fizice sau juridice", se mai spune în Cod.

Directorul direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, a declarat recent că a fost făcut un prim pas pentru finalizarea unor înţelegeri privind schimbul de date între bănci şi Fisc, sau bănci şi Evidenţa Populaţiei, întrucât Serviciul de Telecomunicaţii Speciale ar fi fost de acord să asigure securitatea transmisiei de date.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici