În noul Cod Penal nu se regăsesc infracţiunile subminarea economiei naţionale şi complotul

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că dacă infracţiuni precum subminarea economiei naţionale şi complotul nu se regăsesc în noul Cod pena (Cp), valorile sociale ocrotite fac obiectul protecţiei unor alte infracţiuni.

5624 afișări
Imaginea articolului În noul Cod Penal nu se regăsesc infracţiunile subminarea economiei naţionale şi complotul

În noul Cod Penal nu se regăsesc infracţiunile subminarea economiei naţionale şi complotul (Imagine: Franck Hamel/Mediafax Foto)

Întrebat de ce s-a simţit nevoia de a fi scoase infracţiunile de complot şi subminarea economiei naţionale - prevăzute de actualul Cod penal de articolele 165, alineatul 2, şi 167, alineatul 1, şi pentru care DIICOT a pus sub acuzare 40 de persoane din conducerea Romgaz, ANRE şi InterAgro - ministrul Justiţiei a dat un răspuns de principiu.

"Reformele legislative au fost gândite cu foarte mulţi ani în urmă şi ele sunt făcute plecând de la constatări generale privind politicile penale ale statului la acel moment, privind legislaţia de drept comparat, în special legislaţia europeană, compatibilizarea legislaţiei noastre cu cea a ţărilor europene etc. Ministerul Justiţiei, indiferent cine a condus acest minister, a elaborat politici plecând de la principii şi de la fenomene generale, a elaborat acte normative şi le-a promovat pe baza unor obiective de politici penale generale. În niciun caz nu am avut şi nu vom avea în vedere în această operă legislativă cazuri particulare sau dosare speciale", a spus Predoiu.

Demnitarul a precizat că, pe de o parte, atât în ce priveşte legislaţia civilă, cât şi cea penală există norme tranzitorii care să reglementeze aceste situaţii şi, pe de alta parte, chiar dacă unele infracţiuni nu s-a mai regăsit în configuraţia noilor proiecte, valorile sociale ocrotite fac obiectul protecţiei unor alte infracţiuni combinate.

Pentru complot şi subminarea economiei naţionale a fost începută urmărirea penală, în 14 decembrie 2011, împotriva omului de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea - administrator la InterAgro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor, Viorel Palaşcă - secretar de stat pentru politica industrială MECMA în perioada 2007-2008, Darius Meşca - secretar de stat pentru energie în MECMA în perioada 2005-2009, Tudor Şerban - secretar de stat pentru energie şi resurse minerale MECMA în perioada 2009-2010, Stelian Bănăţeanu - director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu - vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici