Incendiu puternic de vegetaţie uscată şi stuf într-o arie protejată din judeţul Călăraşi

Un incendiu puternic de vegetaţie uscată şi stuf a izbucnit, luni seară, în aria protejată Iezerul Călăraşi, de lângă municipiul Călăraşi, flăcările atingând în unele zone şi opt metri înălţime, iar pompierii au intervinit cu patru autospeciale.

215 afișări
Imaginea articolului Incendiu puternic de vegetaţie uscată şi stuf  într-o arie protejată din judeţul Călăraşi

Pompier (Imagine: Florin Buliga/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călăraşi, focul s-a extins rapid din cauza vântului, iar traficul rutier pe centura DN3 B Călăraşi - Chiciu a fost oprit din cauza fumului dens.

La faţa locului au ajuns patru autospeciale şi pompieri militari, inclusiv lucrători ISU aflaţi în zilele libere.

"Am fost solicitaţi să stingem un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf, avem patru autospeciale la faţa locului, avem forţe de intervenţie aduse şi din ziua liberă. Se acţionează pentru limitarea focului", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi, lt. Mihai Ionescu.

Din primele cercetări ale pompierilor militari şi reprezentanţilor Gărzii de Mediu Călăraşi rezultă că s-a dat foc stufului în mod ilegal, urmând să se stabilească dacă incendiul a fost pus intenţionat sau a izbucnit din neglijenţă.

"Este a două oară când ne confruntăm cu un incendiu de stuf la acest bazin piscicol întins pe 55 de hectare. Este o zonă de protecţie specială avifaunistică Iezerul Călăraşi. Se pare că stuful a fost tăiat manual şi lăsat pe loc, iar bazinul este desecat în acest moment. Urmează să facem cercetări cu colegii de la ISU şi să vedem dacă focul a fost pus intenţionat sau este o altă cauză, o altă sursă de aprindere. Este interzis prin lege să se aprindă focul în arii protejate cum este aceasta. Este poluare atmosferică, speciile de animale fiind puse în pericol. Arderea intenţionată constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 25.000 şi 50.000 de lei", a declarat Rareş Ionescu, şeful Gărzii de Mediu Călăraşi.

Iezerul Călăraşi este o arie de protecţie specială acvifaunistică, un lac de luncă care cuprinde luciu de apă, respectiv bazine piscicole, canale navigabile şi de desecare, vegetaţie care înconjoară lacul şi bazinele piscicole, formată din stuf, papură, rogoz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici