Îngheţată cu surprize: substanţă cancerigenă depăşită de 1.970 de ori

Limita detectabilă a oxidului de etilenă - clasificat drept cancerigen, cauzând limfom, leucemie, cancer de stomac şi cancer de sân -, a fost depăşită de 1.970 de ori într-o îngheţată, anunţă Asociaţia Pro Consumatori.

6175 afișări
Imaginea articolului Îngheţată cu surprize: substanţă cancerigenă depăşită de 1.970 de ori

Îngheţată cu surprize: substanţă cancerigenă depăşită de 1.970 de ori

„De 1970 de ori a fost depaşită limita detectabilă a oxidului de etilenă (0,01mg/kg) din îngheţata Haagen Dazs cu extract de vanilie!!! Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ne-a comunicat faptul că oxidul de etilenă din îngheţata Haagen Dazs cu extract de vanilie din loturile retrase de la comercializare în urmă cu 3 săptămâni din cele 1906 magazine a avut valori cuprinse între 1,7 mg/kg şi 19,7 mg/kg”, se arată într-o postare pe Facebook făcută de Asociaţia Pro Consumatori.

Potrivit aceleiaşi surse, situaţia magazinelor din care s-au retras cantităţi neprecizate de îngheţată Haagen Dazs Plain Vanila, la pahar de 460 ml, se prezintă astfel:

Mega Image retrageri de la comercializare din 1.323 de magazine

Carrefour retrageri de la comercializare din 224 de magazine

Kaufland retrageri de la comercializare din 154 de magazine

Profi retrageri de la comercializare din 139 de magazine

Auchan retrageri de la comercializare din 34 de magazine

Selgros retrageri de la comercializare din 22 de magazine

Cora retrageri de la comercializare din 10 magazine.

În Uniunea Europeană, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în anul 1991, iar din anul 2011 nu mai este permisă în nicio cantitate prezenţa acestuia în furaje şi alimente.

În Uniunea Europeană este permisă folosirea oxidului de etilenă doar ca substanţă de sterilizare a echipamentelor medicale, fiind cunoscut ca un puternic bactericid şi virucid.

„Oxidul de etilenă este clasificat de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency - ECHA) ca mutagen (produce modificări în structura genetică), cancerigen (cauzează limfom, leucemie, cancer de stomac şi cancer de sân) şi toxic pentru funcţia de reproducere”, arată sursa citată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici