INS: Peste un sfert din şomerii înregistraţi în primul trimestru sunt tineri de 15-24 ani

Peste un sfert dintre şomerii înregistraţi în primul trimestru al acestui an sunt tineri care au între 15 şi 24 de ani, categorie de vârstă care a înregistrat cel mai ridicat nivel al ratei şomajului, respectiv 25,7 la sută, rezultă dintr-o cercetare statistică făcută de INS în gospodării.

69 afișări
Imaginea articolului INS: Peste un sfert din şomerii înregistraţi în primul trimestru sunt tineri de 15-24 ani

INS: Peste un sfert din şomerii înregistraţi în primul trimestru sunt tineri de 15-24 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetarea asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO), făcută de Institutul Naţional de Statistică, arată că, în primul trimestru al acestui an, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 59,5 la sută, iar rata şomajului a fost de 7,2 la sută.

"Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 64,2 la sută, la o distanţă de 5,8 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70 la suă stabilită în contextul Strategiei Europa 2020", arată marţi INS, într-un comunicat de presă.

În primul trimestru, populaţia activă a României a fost de 9.058.000 de persoane, dintre care, 8.402.000 erau ocupate şi 656.000 şomeri.

"Raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1.000 persoane ocupate) a fost de 1.374 la mie, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1.775 la mie), precum şi pentru cele din mediul rural (1.424 la mie). Rata de activitate a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 64,3 la sută", a precizat INS.

În ce priveşte ocuparea, din cercetare rezultă că rata în rândul populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 59,5 la sută, gradul de ocupare fiind mai mare pentru bărbaţi (66,9 la sută, faţă de 52 la sută pentru femei) şi pentru persoanele din mediul urban (59,6 la sută faţă de 59,4 la sută în mediul rural).

"Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 20,6 la sută", mai rezultă din documentul citat, însă în rândul acestei categorii de vârtsă, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (25,7 la sută)", a precizat INS

Rata şomajului a fost de 7,2 la sută în trimestrul I, pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului fiind de două puncte procentuale (8,1 la sută pentru bărbaţi faţă de 6,1 la sută pentru femei), iar pe medii rezidenţiale, de 2,4 puncte procentuale (8,3 la sută pentru mediul urban, faţă de 5,9 la sută pentru mediul rural).

Sursa datelor o constituie Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO) care se realizează trimestrial, în conformitate cu Regulamentul Consiliului şi Parlamentului European nr. 577/1998 cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra forţei de muncă în Comunitatea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici