Însemnele naţionale au lipsit la dezvelirea unui grup statuar în Carei care marca "convieţuirea interetnică paşnică", iar prefectul cere explicaţii şi sancţiuni. Ce oficiali au participat la eveniment

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a cerut clarificări primarului din Carei, Kovacs Eugen, în legătură cu lipsa însemnelor naţionale la ceremonia de dezvelire a grupului statuar Ady Endre – Otilia Marchiş din municipiu, edilul susţinând că acestea nu ar fi fost necesare.

1714 afișări
Imaginea articolului Însemnele naţionale au lipsit la dezvelirea unui grup statuar în Carei care marca "convieţuirea interetnică paşnică", iar prefectul cere explicaţii şi sancţiuni. Ce oficiali au participat la eveniment

Însemnele naţionale au lipsit la dezvelirea ; prefectul cere explicaţii (Sursa: Buletin de Carei)

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Satu Mare transmis, marţi, după primirea răspunsului din partea primarului din Carei urmează să fie luate măsurile legale ce se impun.

”Ca urmare a situaţiei create la Carei în data de 18.11.2017, cu ocazia dezvelirii grupului statuar Ady Endre – Otilia Marchiş, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a solicitat primarului municipiului Carei, Kovacs Eugen, câteva clarificări referitoare la organizatorul acestui eveniment şi la lipsa însemnelor naţionale, urmând ca după primirea răspunsului să fie luate măsurile legale ce se impun”, se arată în documentul citat.

Prefectul Darius Filip a precizat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că însemnele naţionale la care a făcut referire sunt ”drapelul naţional al României şi eşarfa tricoloră pe care ar fi trebuit să o poarte primarul Careiului”.

La rândul său, primarul Kovacs Eugen a declarat, corespondentului MEDIAFAX că nu ştie dacă la manifestarea respectivă ar fi fost nevoie de însemne naţionale, de steagul tricolor, fiind vorba doar de dezvelirea unor statui.

”Nu ştiu ce mi-a cerut prefectul, noi am avut toate avizele privind dezvelirea grupului statuar Ady Endre – Otilia Marchiş. Acolo au venit nişte cercetaşi şi au adus un steag unguresc, lucru cu care eu nu am fost de acord, au greşit cei care au adus acel steag. Nu sunt de acord cu aducerea de steaguri la asemenea evenimente. Nu au fost steaguri româneşti, nici nu ştiu dacă trebuiau. Ce steaguri să fi fost la două statui, nu erau şefi de stat. Dar dacă a adus cineva un steag unguresc, trebuia şi unul românesc, dar noi, Primăria Carei, nu am adus de niciun fel”, a spus Kovacs Eugen.

Grupul statuar al poetului maghiar Ady Endre şi al publicistei române Otilia Marchiş, simbol al ,,convieţuirii interetnice paşnice,,, a fost inaugurat, sâmbătă, în zona centrală a municipiului Carei, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la naşterea poetului maghiar Ady Endre (1877-1919). La ceremonie au participat, printre alţii, primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, fostul preşedinte al Parlamentului Ungariei, Szili Katalin, episcopi şi preoţi greco-catolici şi reformaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici