Instanţa Supremă ar putea pronunţa astăzi sentinţa definitivă în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) sunt aşteptaţi, luni, să pronunţe decizia definitivă în dosarul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a fost achitat în primă instanţă. La ultimul termen, procurorii au cerut rejudecarea procesului.

1506 afișări
Imaginea articolului Instanţa Supremă ar putea pronunţa astăzi sentinţa definitivă în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu

Instanţa Supremă pronunţă astăzi sentinţa definitivă în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu

Instanţa supremă stabilise iniţial pronunţarea pentru data de 8 aprilie, însă a fost amânată pentru 22 aprilie. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va fi definitivă.

În ultimul cuvânt în faţa judecătorilor, preşedintele Senatului a catalogat întreg procesul ca fiind o înscenare.

"Consider că acest proces în care am fost antrenat este o înscenare ca urmare a recomandărilor făcute în MCV, ca rezultatele luptei împotriva corupţiei să se soldeze cu “big fish”. Datorită poziţiilor pe care le-am avut sau le deţin fac parte din această categorie. Au încercat să mă târască într-un proces de corupţie, nu au avut alte elemente, au încercat cu evaziunea fiscală, ar fi fost simplu pentru procurori să vadă că acea presupusă tranzacţie nu a fost în realitate făcută. Au încercat să sugereze că eram la curent cu acea tranzacţie. În 2008 aveam o agendă suficientă ca să am grijă şi de cabinetul soţiei", a declarat atunci Călin Popescu Tăriceanu, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

La rândul său, procurorul DNA a cerut rejudecarea procesului. "Dispuneţi casarea sentinţei penale 318 din 2018 şi rejudecaţi având în vedere că instanţa de fond nu s-a pronunţat pe fapta pentru care a fost trimis în judecată (...) Sunt întrunite în cauză elementele de mărturie mincinoasă, nu cum instanţa de fond a refuzat să cerceteze. (...) Vă solicităm să dispuneţi casarea cu trimitere spre judecare. Judecătorii de fond nu s-au pronunţat cu privire la actul de sesizare. Ar fi o încălcare a dreptului de apărare al inculpatului şi al Parchetului", a declarat procurorul DNA, în faţa instanţei.

Apărătorii lui Călin Popescu Tăriceanu au solicitat instanţei, să menţină soluţia de pe fond, respectiv cea de achitare. "Solicităm să respingeţi apelul ca nefondat menţinând soluţia atacată. Soluţia este legală şi temeinică. Consider că instanţa fondului a procedat corect, este o hotărâre model şi au aplicat corect deciziile Curtii", a susţinut avocatul preşedintelui Senatului, în faţa Înaltei Curţi.

În primă instanţă, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici