Institutul Cantacuzino, transferat oficial la MApN. În doi ani ar trebui să înceapă producţia de vaccin

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării Naţionale au semnat, vineri, mandatul de predare-primire al Institutului Cantacuzino,cei doi miniştri precizând că în aproximativ doi ani va începe şi producţia de vaccin antigripal, iar personalul civil va rămâne inclus în noua organigramă a institutului.

788 afișări
Imaginea articolului Institutul Cantacuzino, transferat oficial la MApN. În doi ani ar trebui să înceapă producţia de vaccin

Institutul Cantacuzino a trecut oficial în subordinea MApN. În doi ani ar trebui să înceapă producţia de vaccin

"Astăzi (vineri-n.r.), după câteva luni bune de discuţii, am semnat protocolul de predare-primire al Institutului Cantacuzino, de la ministerul Sănătăţii. Este o discuţie mai veche la nivel guvernamental, este o decizie importantă, iar de la preluarea mandatului, am promis că ne ocupăm de acest lucru. Este o instituţie intrată, din păcate, în umbra în ultimii ani, dar importantă pentru securitatea în sănătate. Prin urmare, institutul trece oficial la MApN, avem un plan riguros de reaşezare a acestei instituţii. După sărbători, începem să lucrăm pe programul de management şi vom porni motoarele. Este un institut strategic, pe care ni-l dorim relansat", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

În ceea ce priveşte producţia de vaccin, ministrul Sănătăţii a anunţat că Institutul Cantacuzino va reuşi să producă vaccin antigripal cel mai devreme peste doi ani.

"În sistuaţia în care vom reuşi să producem vaccin, vom acoperi toate golurile de la nivelul Europei. Comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, a acceptat solicitarea noastră de a sprijini institutul de a deveni un pol european de producţie de vaccinuri. (...) Va fi nevoie de minimum doi ani ca să producem primul vaccin, din ceea ce spun consultanţii noştri, dar pentru început, vor fi doar tulpini, componente de vaccin, dar suntem pregătiţi să preluăm producţia de vaccin antigripal", a explicat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

În privinţa actualului personal care lucrează la Cantacuzino, Mihai Fifor a precizat că angajaţii civili sunt incluşi în noua organigramă a institutului.

"Prin toate actele normative, am aprobat inclusiv organigrama. Nimeni nu pleacă de la institut. Îi asigur pe angajaţi că nimeni nu pleacă. Dimpotrivă, vom găsi soluţia să facem încadrări, pentru că există deficit de personal. Asta este una dintre problemele pe care le are institutul. S-a plecat din cauza condiţiilor financiare. Suntem în căutare de specialişti. Va avea regim de unitate militară, dar vom vedea cum balansăm partea de personal. Asta nu înseamnă că tot personalul civil va deveni personal militar. În toată Armata Română există atât personal militar cât şi civil", a subliniat ministrul Apărării.

De asemenea, o altă schimbare ar putea fi legată de locaţia unde se vor produce vaccinurile, Fifor luând în calcul mutarea de la sediul din zona Eroilor la baza din Băneasa.

"Mai există o bază în Băneasa. Ne gândim să mutăm producţia acolo, cu o investiţie greenfield. Nu am dori sa facem doar o mutare, ci să redăm institutului toată măreţia pe care a avut-o. Avem discuţii cu colegii din alte state, am solicitat sprijin pentru a avea colaborare. Este o plajă largă de lucruri pe care le putem face în institut. Pentru început trebuie să aducem specialişti şi să reluăm activitatea", a menţionat Fifor.

În ceea ce priveşte bugetul institutului, Fifor a adăugat că "nu preluăm institutul sărac, ci cu bugetul de la MS şi îl vom ajuta şi de la MApN. Nu mă pronunţ înainte de aprobarea bugetului".

În luna septembrie, printr-o hotărâre de Guvern, institutul Cantacuzino a trecut de la ministerul Sănătăţii, la MApN, după ce mai fusese o dată transferat de la ministerul Educaţiei. Institutul a produs ultima dată vaccin în anul 2013.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici