Interzicerea referinţelor la identitatea de gen. Flashmob în faţa Palatului Cotroceni

Mai multe organizaţii neguvernamentale au anunţat că organizează, joi, în faţa Palatului Cotroceni un flashmob, prin care îi cer preşedintelui să nu promulge amendamentul care interzice referinţele la identitatea de gen în şcoli.

398 afișări
Imaginea articolului Interzicerea referinţelor la identitatea de gen. Flashmob în faţa Palatului Cotroceni

Interzicerea referinţelor la identitatea de gen. Flashmob în faţa Palatului Cotroceni

Participanţii la flashmobul intitulat „Opriţi cenzura! Avem dreptul la educaţie liberă!” vor avea pancarte cu mesaje scrise de mână sau tipărite pe care le vor lăsa la intrarea în Palatul Cotroceni.

„Prin acest gest simbolic îi cerem Preşedintelui să întoarcă la Parlament această lege care contravine principiilor constituţionale ale nediscriminării, cât şi reglementărilor europene şi multor convenţii internaţionale asumate de România - mai ales Convenţia de la Istanbul, care joacă un rol esenţial în combaterea violenţei de gen. România este abia la începutul drumului pentru egalitate de gen şi respectarea drepturilor femeilor şi minorităţilor sexuale. Nu acceptăm niciun pas înapoi!”, se arată în anunţul organizatorilor.

Potrivit acestora, proiectul de lege „iniţiat de teologul Vasile Cristian Lungu, senator PMP, interzice predarea noţiunilor care explică că genul este o construcţie socială, fiind diferit de sexul biologic cu care oamenii se nasc. Mai mult, în cazul persoanelor transgender, identitatea de gen nu este aceeaşi cu sexul atribuit la naştere”.

Organizatorii susţin că astfel de legi încalcă dreptul tinerilor la educaţie.

„Ne opunem categoric prevederilor acestei legi, care reprezintă un pericol pentru siguranţa atâtor femei şi persoane transgender, cât şi pentru dreptul tinerilor la educaţie. Într-o Românie homofobă, transfobă, sexistă, în care vieţile fetelor şi femeilor sunt constant puse în pericol, în care violenţa şi abuzul sunt normalizate şi cultivate, în care agresiunea e parte din istoria socială, ne revoltă asemenea legi prin care educaţia de gen este brutal anulată. Asemenea legi distrug cadre educaţionale şi anulează orice gândire critică”, mai spun organizatorii.

Flashmobul este programat joi, la ora 18.00, în faţa Palatului Cotroceni.

Articolul 7 din Legea Educaţiei, modificat în urma votului din Senat, prevede că în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, sunt interzise „activităţile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), dar şi Universitatea „Babeș-Bolyai” au condamnat decizia.

"Cerem Preşedintelui României, Klaus Iohannis, să respingă această lege care contravine principiilor constituţionale ale nediscriminării cât şi reglementărilor europene şi multor convenţii internaţionale asumate de România, printre care Convenţia de la Istanbul, care joacă un rol esenţial în combaterea violenţei de gen", au precizat organizaţiile Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), într-un comunicat emis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici