Iohannis: Ca preşedinte, voi avea o misiune sacră, să apăr memoria victimelor Holocaustului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi în cadrul ceremoniei de decorare a trei supravieţuitoare ale Holocaustului, că în mandatul său va căuta să urmărească o misiune sacră, să apere memoria victimelor Holocaustului, arătând că statul român şi-a însuşit lecţia trecutului.

601 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Ca preşedinte, voi avea o misiune sacră, să apăr memoria victimelor Holocaustului

Iohannis: Ca preşedinte, voi avea o misiune sacră, să apăr memoria victimelor Holocaustului (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeful statului a conferit, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler Gabrielei Bone, Viorei Braun, şi Susanei Diamantstein, trei supravieţuitoare din lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.

”Vă mulţumesc dumneavoastră, doamnelor, supravieţuitoare ale Holocaustului, că sunteţi, astăzi, aici. Vă rog să acceptaţi această modestă recunoaştere a suferinţelor pe care le-aţi îndurat alături de familiile dumneavoastră”, a spus preşedintele Iohannis în discursul său.

El a arătat că această ceremonie de decorare are loc la exact 70 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau şi a precizat că, prin intermediul ei, aducem un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului din cel de-Al Doilea Război Mondial.

”Ziua eliberării acestui teribil complex de exterminare este dedicată memoriei suferinţei, vocilor rezistenţei şi preocupării pentru aducere-aminte. Momentul de astăzi mai înseamnă, însă, un lucru. Înseamnă că noi, ca naţiune, ne opunem ignorării deliberate a trecutului. Înseamnă că nu ne ferim să discutăm deschis despre culpabilitate şi responsabilitate. Tăcerea în faţa ororilor, igoranţa în faţa discriminării, acceptarea în faţa crimelor, nepăsarea în faţa urii au făcut şi ele posibil genocidul. Deportaţi în Transnistria de către regimul antonescian ori la Auschwitz de către autorităţile horthyste, evreii de pe aceste locuri au fost victime ale politicilor rasiale, antisemite, discriminatorii şi criminale. Convoaie de bărbaţi, femei, copii şi bătrâni au părăsit satele şi oraşele pentru a fi deportaţi. Mii de suflete nevinovate au dispărut. Şi odată cu ele şi spiritul civic ori datoria morală”, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că, ”prin tot ce a făcut în ultimul deceniu în privinţa comemorării şi cunoaşterii Holocaustului, statul român şi-a însuşit lecţia trecutului şi a înţeles pe deplin să acţioneze împotriva uitării şi a oricăror forme ale intoleranţei, discriminării, rasismului, antisemitismului şi xenofobiei”

”Prin toate demersurile mele în această direcţie voi căuta, în calitate de Preşedinte al României, să urmăresc o misiune sacră: să apăr memoria victimelor Holocaustului şi să onorez adevărul istoric. O naţiune nu poate avea viitor fără a-şi respecta şi cunoaşte trecutul. Statul român, prin instituţiile sale, va continua eforturile concrete pentru prezervarea memoriei Holocaustului. Se pot gândi măsuri educative în domeniu, dar şi simbolice, precum amenajarea ori întreţinerea spaţiilor memoriale”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai afirmat că, în acele vremuri tulburi de derută şi disperare, au existat români, şi nu puţini, cunoscuţi sau nu astăzi, care au dat dovadă de solidaritate umană, care şi-au riscat libertatea şi viaţa, pentru a salva de la moarte semeni evrei sau romi.

”Să ne îndreptăm gândul şi către ei. Gesturile lor curajoase reprezintă pentru noi un exemplu. Mi-aş dori mult ca, în anii ce vin, în paralel cu comemorarea victimelor, să încercăm să cunoaştem cât mai mulţi dintre bravii cetăţeni români care au făcut astfel de gesturi în timpul războiului”, a spus preşedintele, cerând un moment de reculegere, pentru cei dispăruţi.

”Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”, a spus în finalul discursului său, preşedintele Klaus Iohannis.

Susana Diamantstein, una dintre supravieţuitoarele Holocaustului, a declarat în cadrul ceremoniei că este foarte emoţionată pentru primirea acestei decoraţii care, de fapt, este decoraţia tuturor celor care au suferit şi au venit acasă din acel infern.

”Vă mulţumesc din toată inima că dumneavoastră nu aţi uitat de bătrânii aceştia care au suferit şi au pierdut, din familia lor, pe cei dragi. Această decoraţie reprezintă de fapt un fel de consolare, pentru suferinţele noastre”, a mai afirmat Susana Diamantstein, în aplauzele celor prezenţi în Sala Unirii.

În finalul ceremoniei, şeful statului a ciocnit un pahar de şampanie cu cele trei doamne decorate, şi a socializat mai multe minute cu cei care au participat la decorare, din partea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici