Iohannis: E inadmisibil ca o amendă să fie atât de mare încât omul intră în faliment dacă o plăteşte

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a evitat, joi, să comenteze noul Cod rutier, promovat de un coleg de partid, spunând totuşi că i se pare "inadmisibil" ca o amendă, "indiferent pentru ce", să fie atât de mare" încât omul intră în faliment dacă o plăteşte".

556 afișări
Imaginea articolului Iohannis: E inadmisibil ca o amendă să fie atât de mare încât omul intră în faliment dacă o plăteşte

Iohannis: E inadmisibil ca o amendă să fie atât de mare încât omul intră în faliment dacă o plăteşte (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Iohannis a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre noul Cod Rutier, el spunând că se abţine de la comentarii, "având în vedere că acest Cod rutier a fost iniţiat şi este promovat de un coleg din PNL".

În legătură cu amenzile foarte mari, Iohannis a spus că nu este adeptul lor.

"În general, o amendă este gândită pentru a-l pişca pe om la bani, ca să îşi dea seama că a greşit, astfel ca a doua oară să nu mai facă acelaşi lucru sau să încerce să nu mai facă. În niciun caz o amendă nu este gândită pentru a distruge viaţa acelui om sau pentru a-i distruge pentru ani situaţia financiară", a spus Iohannis.

El a continuat afirmând: "După părerea mea, este inadmisibil ca o amendă, indiferent pentru ce ai făcut, să repezinte o sumă aşa de mare încât omul intră în faliment dacă o plăteşte".

Iohannis a menţionat că faptele care implică pagube foarte mari sau pierderea de vieţi omeneşti sunt deja infracţiuni şi vor fi tratate ca atare, de aceea amenda trebuie să fie ceva "făcut să îi atragă omului, într-un mod neplăcut, atenţia că a greşit".

"Amenda trebuie să fie şi plătibilă. Trebuie să avem amenzi care să fie corelate cu veniturile. Că sunt unii şmecheraşi în Bucureşti care îşi permit orice este perfect adevărat, dar asta este cu totul altceva. Alţii trebuie să vadă să fie traşi la răspundere acei şmecheraşi, dacă fac ilegalităţi. Trebuie să ne gândim, totuşi, că majoritatea românilor nu sunt nici şmecheraşi, nici milionari. Sunt oameni care câştigă puţin şi încearcă şi ei să ducă o viaţă decentă", a conchis Iohannis.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că adoptarea noului Cod rutier a fost amânată de Guvern cu o săptămână pentru a mai rămâne în dezbatere publică.

Ministrul Radu Stroe a anunţat că noul Cod rutier prevede o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile, o amendă maximă pentru şoferi de 9.600 de lei şi o perioadă maximă de doi ani în cazul suspendării permisului de conducere.

El a precizat că aceste sancţiuni sunt între prevederile finale incluse în proiectul noului Cod rutier, care va fi promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă şi urma să fie adoptat miercuri în şedinţa de Guvern.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat însă ulterior că ar trebui făcută o dezbatere în Parlament în ceea ce priveşte Codul rutier, dată fiind importanţa şi efectele modificărilor, el arătând că este fundamentată şi adoptarea OUG şi că va exista o discuţie în Guvern asupra celei mai bune variante.

Marţi, Stroe declara, la finalul unei şedinţe a liderilor PNL, că s-a optat, ca decizie politică, pentru promovarea noului Cod rutier prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici