ISTORIA FĂRĂ PERDEA, Marius Oprea | Richard Cummings, ofiţerul de contrainformaţii de la ”Europa liberă”: ”Lui Vlad Georgescu i s-a transmis că, dacă va difuza „Orizonturi roşii”, va fi ucis

3474 afișări
Imaginea articolului ISTORIA FĂRĂ PERDEA, Marius Oprea | Richard Cummings, ofiţerul de contrainformaţii de la ”Europa liberă”: ”Lui Vlad Georgescu i s-a transmis că, dacă va difuza „Orizonturi roşii”, va fi ucis

Richard H. Cummings a fost directorul de securitate al ”Radio Free Europe – Radio Liberty” între 1980 şi 1995. El a făcut o declaraţie în exclusivitate la Mediafax, despre împrejurările difuzării cărţii ”Orizonturi roşii” la ”Europa liberă”.  

Richard Cummings, om din ”intelligence”

Cummings a absolvit studii de limba rusă la Universitatea Bloomington din Indiana (1967) şi studii sovietice şi est-europene la Universitatea din Boston (1971).

Primul loc de muncă după absolvire al lui Cummings a fost acela de anchetator penal în cadrul United States Immigration and Naturalization Service (Oficiul de Imigrări al SUA), unde a lucrat pînă în 1980. Din acest an, a devenit ofiţerul de contrainformaţii care coordona activităţile specifice, acţiunile şi măsurile contrateroriste la ”Europa Liberă” - pînă în 1995, cînd postul de radio şi-a mutat sediul de la München la Praga. A mai lucrat drept consultant pe probleme de securitate al RFE/RL încă trei ani şi din 1998 şi pînă în 2007 a fost director de securitate pentru Europa de Vest al Citibank.

Retras în urmă cu peste un deceniu din activitatea de ”intelligence”, s-a dedicat scrisului: e autorul a trei cărţi, toate dedicate activităţii sale de ofiţer de contrainformaţii şi ca director de securitate al RFE/RL (una, în limba română, a apărut în 2011 şi priveşte acţiunile Securităţii împotriva secţiei române a ”Europei libere”). L-am cunoscut pe Richard Cummings la începutul anilor 2000, la München.  Ne-am reîntîlnit la simpozioane organizate pe teme privind istoria serviciilor secrete, comuniste şi post-comuniste, la Weimar şi Zurich. Am păstrat cu el relaţii de prietenie şi ne scriem adesea (recent, mi-a solicitat o copie ”electronică” a uneia dintre cărţile mele şi, profitînd de ocazie, i-am scris din nou azi, întrebîndu-l ce-mi poate transmite ”la cald”, în aceste împrejurări ale morţii lui Ion Mihai Pacepa, despre împrejurările difuzării la ”Europa liberă” a cărţii acestuia, ”Orizonturi roşii”. Mi-a răspuns prompt.

Cummings: Vlad Georgescu avea nume de cod ”Bastard”

Reproduc mesajul transmis prin e-mail: ”În decembrie 1987, Vlad Georgescu (despre care cunoşteam că Securitatea i-a dat numele de cod „Bastard”), pe atunci director al Serviciului Român, RFE / RL, mi-a împrumutat exemplarul cărţii lui Ion Mihai Pacepa, recent publicate, Orizonturi roşii. Cum ştii, cartea a fost extrem de critică faţă de cultul personalităţii din jurul liderului Partidului Comunist Român Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena. Ion Mihai Pacepa, fost general al Serviciului român de informaţii externe (DIE), a susţinut în cartea sa că avea cunoştinţe privilegiate despre activităţile serviciului de informaţii român (Securitatea) împotriva RFE / RL. Acestea au inclus

  • ameninţări cu bombă împotriva RFE / RL
  • atacuri şi ameninţări împotriva angajaţilor serviciului românesc RFE / RL şi
  • recrutarea şi utilizarea unui secretar din biroul directorului Central News, agentul „Balthazar”.

Cumnata lui Vlad Georgescu, care locuia în România, urma să-l viziteze pe Vlad. Acesta a difuzat prima sa recenzie a cărţii într-o sîmbătă din noiembrie. În România, cumnata a fost chemată la serviciul de informaţii româneşti (Securitate), chiar în ziua de după difuzare. Ofiţerul de la Securitate l-a condamnat pe Vlad pentru recenzarea cărţii. Apoi i-a spus cumnatei acestuia că, dacă Vlad va permite să fie difuzată o lectură a cărţii, va fi ucis. I s-a permis acesteia să părăsească România, pentru a-i transmite lui Vlad Georgescu acest mesaj ameninţător.

Vlad nu a fost intimidat şi a decis că Serviciul Român va începe difuzarea unei lecturi a cărţii, începînd cu săptămîna 5 ianuarie 1988. Oficiul de securitate RFE / RL a trimis un raport de risc către conducerea superioară, sfătuindu-i să ia în serios această ameninţare împotriva lui Vlad Georgescu, şi, indirect, împotriva RFE / RL.

La 18 decembrie 1987, preşedintele RFE / RL Gene Pell şi-a exprimat o îngrijorare considerabilă cu privire la radiodifuzarea cărţii. El chiar se gîndea la anularea seriei: dar dacă RFE / RL anula serialul ”Orizonturi roşii”, aceasta ar fi fost o decizie mai degrabă politică, politică, decît din cauză că RFE / RL bătea în retragere din calea ameninţărilor. S-a hotărît în cele din urmă ca ”Orizonturi roşii” să fie radiodifuzată în serial.

Vlad Georgescu a plătit cu viaţa pentru că a difuzat ”Orizonturi roşii”

La 29 decembrie 1987, New York Tribune a publicat un lung articol (despre ”Orizonturi roşii” – n.n.) intitulat „Book Exposing PLO-Romanian Intrigue and Scandals Said Targeted by Terrorists”. Jurnalistul a scris între altele că FBI investighează un posibil complot terorist, menit să perturbe distribuirea cărţii de memorii a lui Ion Mihai Pacepa. El a continuat, spunînd că există cel puţin trei ameninţări cu moartea, cunoscute, în cazul celor trei asociaţi care au publicat cartea şi inclusiv pentru angajaţii ”Radio Free Europe / Radio Liberty”.

„Agenţii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei sînt principalii suspecţi în ameninţările împotriva editorilor cărţii şi a Radio Europa Liberă, spune defectorul din cadrul  guvernului român”, afirma jurnalistul. Aceasta a fost prima informaţie, conform căreia Organizaţia de Eliberare a Palestinei ar putea fi implicată în diverse ameninţări împotriva RFE / RL

Serviciul Român al RFE a difuzat primul din cele patru programe, conţinînd citirea radiofonică a cărţii ”Orizonturi roşii” pe 4 ianuarie 1988. O săptămînă mai tîrziu, am participat la o întîlnire care a avut loc în biroul lui Vlad Georgescu, pentru a discuta despre programele româneşti recente şi ce măsuri urmau să se ia la RFE / RL, cu privire la orice probleme de securitate cu care el şi personalul său s-ar putea confrunta.

Au fost difuzate încă patru programe în acea săptămînă şi alte patru programe au fost difuzate săptămîna următoare, dintr-un total de douăsprezece programe. După emisiuni, Vlad Georgescu le-a spus ascultătorilor de radio: Dacă mă ucid pentru difuzarea radiofonică a cărţii lui Pacepa, voi muri cu conştiinţa curată că mi-am făcut datoria de jurnalist.

Vlad Georgescu a avut probleme digestive deja în primele luni ale anului 1988. În iulie 1988, medicii i-au descoperit o tumoare pe creier. A fost operat, pentru a i se elimina o tumoare malignă. A plecat la Washington, pentru a fi supus unui tratament experimental la National Institutes of Health, din păcate nereuşit. La începutul lunii noiembrie, s-a întors la Munchen, unde a murit o săptămînă mai tîrziu, la 13 noiembrie 1988”.

Am revenit şi l-am întrebat pe Richard dacă l-a cunoscut pe Pacepa. ”Cît despre Pacepa, nu l-am întîlnit niciodată. CIA nu i-a permis să vină în Germania, pentru a depune mărturie într-un proces al agentului român Balthazar pe care l-a deconspirat la Europa liberă – deci nu a fost niciun proces şi agentul a rămas în libertate. Cartea sa, după cum am verificat, nu a dat întodeauna dovadă de acurateţe. De pildă, în privinţa atacurilor la adresa lui Emil Georgescu (din 1981 – n.n.), desfăşurate după defectarea sa, scria de parcă ar fi avut informaţii despre ele dinaintea părăsirii României – ceea ce nu era cazul. Aşa că bănuiala mea rezonabilă e că l-a mai ajutat cineva să scrie cartea, probabil din CIA”, a încheiat Richard Cummings comentariul său asupra difuzării cărţii ”Orizonturi Roşii” a lui Ion Mihai Pacepa la ”Radio Europa Liberă”.

Cert e un fapt: exactă sau mai puţin exactă, istorie şi propagandă anticeauşistă laolaltă, memorialistică şi zvonistică, totuşi cartea şi-a atins scopul, odată difuzat conţinutul său pe calea undelor, pentru ascultătorii români: nimeni din ţară nu mai credea că Nicolae Ceauşescu ar fi fost bun, iar ”ceilalţi” (Securitatea, Partidu) sînt răi, pentru că nu-i spun adevărul Conducătorului Iubit, despre starea reală a ţării şi nivelul de trai al populaţiei. Ultimele ”haine ale împăratului” se topiseră în ”orizonturile roşii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici