Judecătorii nu-i recunosc Elenei Udrea statutul de refugiat politic invocat. ÎCCJ: Din înscrisurile depuse de avocaţi, nu rezultă acest lucru

ÎCCJ a constatat, vineri, în dosarul "Gala Bute", că Elena Udrea nu a primit statut de refugiat politic în Costa Rica întrucât din înscrisurile prezentate de avocaţi reiese că a depus doar o solicitare în acest sens. Judecătorii au respins şi cererea ca fostul ministru să fie audiat la distanţă.

3213 afișări
Imaginea articolului Judecătorii nu-i recunosc Elenei Udrea statutul de refugiat politic invocat. ÎCCJ: Din înscrisurile depuse de avocaţi, nu rezultă acest lucru

ÎCCJ: Din înscrisurile depuse de avocaţi, nu rezultă că Elena Udrea a primit statutul de refugiat

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, după ce au deliberat aproximativ o oră, că Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic întrucât actele depuse de către aceasta nu arată acest lucru, ci doar că a formulat către autorităţile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic.

De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferinţă sau prin comisie rogatorie.

Magistraţii au respins şi cererea apărătorului Elenei Udrea de amânare a termenului din acest dosar.

Avocatul Veronel Rădulescu a spus, vineri, la instanţă, că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an şi că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

"Ne aflăm într-o situaţie fără precedent după '89, Revoluţia de atunci, când un cetăţean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obţine statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenţiei pentru refugiaţi din 1956. (...). În 21 martie, i s-a acordat acest statut şi aşa cum am prezentat în instanţă, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat", a declarat avocatul Veronel Rădulescu, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Întrebat dacă Elena Udrea ar mai putea fi extrădată în cazul în care ar primi o condamnare definitivă în dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: "În baza acestui statut, nu". Veronel Rădulescu a mai spus că fostul ministru doreşte să dea declaraţii în această cauză.

Referitor la faptul că procurorul DNA a susţinut, în sala de judecată, că Elena Udrea nu ar avea statut de refugiat politic, apărătorul fostului ministru susţine că acesta nu a citit bine documentele.

"Nu a citit bine. Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că aşa e procedura. Am mai depus un document în care dânsa a solicitat statului Costa Rica să răspundă în scris care îi sunt drepturile şi obligaţiile conferite de acest statut, care e legislaţia internă la care ne raportăm. (...) Are exact aceleaşi drepturi ca şi cel de statut permanent. (...) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând. Temerile cred că sunt justificate. Dacă vă amintiţi, decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost din momentul în care i-a fost schimbat completul de judecată", a mai declarat avocatul.

Procurorul DNA a susţinut că Elena Udrea nu a obţinut statutul de refugiat.

"Nu rezultă nicăieri în acel document că i s-a dat statutul de refugiat. Se arată că există un interviu acolo când ea susţinea în faţa noastră că e în imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu", a spus procurorul DNA în faţa instanţei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici