Judecătorul ieşean Dan Anton şi grefiera Mihaela Prelipceanu, arestaţi în dosarul de corupţie

Judecătorul ieşean Dan Anton, acuzat de trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, şantaj şi dare de mită, şi grefiera Mihaela Prelipcean, cercetată pentru favorizarea făptuitorului, au fost arestaţi preventiv, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor DNA.

2237 afișări
Imaginea articolului Judecătorul ieşean Dan Anton şi grefiera Mihaela Prelipceanu, arestaţi în dosarul de corupţie

Dan Anton (Imagine: Liviu Chirica / Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au reţinut pe Dan Anton, judecător la Curtea de Apel Iaşi, şi pe Mihaela Gabriela Prelipcean, grefier în cadrul Judecătoriei Iaşi, şi au cerut joi instanţei arestarea lor preventivă.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea şi a dispus emiterea unor mandate de arestare pe numele celor doi, pe o perioadă de 30 de zile.

"Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Anton Dan, magistrat în cadrul Curţii de Apel Iaşi - Secţia penală şi pentru cauze cu minori, şi Prelipcean Mihaela Gabriela, grefier în cadrul Judecătoriei Iaşi, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 22 octombrie 2015 şi până la data de 20 noiembrie 2015 inclusiv", se arată în decizia instanţei.

Dan Anton şi Mihaela Prelipcean au fost încarceraţi, însă pot contesta decizia la instanţa supremă, care va hotărî definitiv dacă aceştia vor rămâne în arest preventiv, vor fi plasaţi în arest la domiciliu sau cercetaţi în libertate, sub control judiciar.

Judecătorul Dan Anton este acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, violarea vieţii private, instigare la abuz în serviciu, şantaj şi dare de mită, iar grefiera Mihaela Gabriela Prelipcean este cercetată pentru favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au luat măsura controlului judiciar faţă de Mihaela Juravle, procuror în cadrul Parchetului Judecătoriei Darabani, cercetată pentru cumpărare de influenţă şi două infracţiuni de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi faţă de Teodor Haucă, senator PD în perioada 1996-2000, în prezent administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi două infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Tot sub control judiciar sunt cercetaţi şi Marina Moglan, concubina judecătorului Dan Anton (având dublă cetăţenie, română şi moldovenească), pentru complicitate la şantaj, complicitate la dare de mită şi dare de mită, omul de afaceri italian Renato Del Gatto, pentru cumpărare de influenţă, Doina Bădică, consilier la Comisia Economică de Industrii şi Servicii din Senat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, Florin Daniel Zvîncă, poliţist la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, pentru abuz în serviciu, Carmen Gabriela Lupuşoru, medic primar neurologie psihiatrică pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, şi agentul de pază Ion Cătălin Popuşoi pentru luare de mită.

Magistratul Dan Anton este acuzat, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu ţigări, dar şi că a instalat un dispozitiv video în apartamentul fostului soţ al concubinei sale, pentru a-l şantaja.

Dan Anton ar fi pus o persoană să-l urmărească şi să-l ameninţe pe fostul soţ al concubinei sale, întrucât acesta ar fi intenţionat să facă publice date privind "imoralitatea" magistratului, el formulând chiar plângeri penale pentru ameninţare împotriva lui Anton.

Potrivit DNA, în 27 februarie, Dan Anton, ajutat de Marina Moglan, a pătruns în locuinţa fostului soţ al femeii şi, fără consimţământul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, "disimulat într-un ceas electronic (achiziţionat de către o persoană de pe un site de vânzări on-line, din dispoziţia lui Anton şi plătit de acesta), în scopul obţinerii unor imagini care să conţină detalii din viaţa privată a bărbatului".

Anchetatorii au mai stabilit că, începând din 18 septembrie 2014, Dan Anton şi concubina acestuia, Marina Moglan, au avut mai multe întâlniri cu doi oameni de afaceri din Italia, unul dintre ei fiind Renato Del Gatto, care au avut ca scop "facilitarea intrării şi dezvoltării unor investiţii în infrastructură pe piaţa din Republica Moldova, de către aceştia din urmă".

"Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când inculpatul Del Gatto Renato i-a promis magistratului Dan Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, şi un post de director la firma nou înfiinţată în Chişinău, Republica Moldova, pentru Moglan Marina. Dan Anton a fost de acord cu «oferta» omului de afaceri, angajându-se că va interveni în acest sens atât pe lângă o persoană influentă din Parlamentul Republicii Moldova cât şi pe lângă unii membri din guvernul acestui stat", a mai arătat DNA, precizând că Anton şi concubina sa chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniştrii guvernului din Republica Moldova/

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, Anton le-ar fi promis celor doi oameni de afaceri italieni că va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea şi dezvoltarea de activităţi financiar-bancare în ţara respectivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici