Video UPDATE Elena Udrea şi Ioana Băsescu, cercetate sub control judiciar pentru campania din 2009/ Fostul ministru al Turismului, fata fostului preşedinte Băsescu şi Dan Andronic au fost audiaţi joi la sediul DNA - VIDEO

Jurnalistul Dan Andronic a ajuns joi dimineaţa la sediul DNA unde, potrivit acestuia, este audiat în calitate de martor într-un dosar din anul 2015. Anterior, deputatul Elena Udrea şi fiica cea mare a fostului preşedinte al României, Ioana Băsescu, au venit pe rând la DNA. Potrivit unor surse, toţi trei au fost citaţi în acelaşi dosar, o cauză nouă care vizează campania prezidenţială din 2009.

8317 afișări

UPDATE 18:00  Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte al României Traian Băsescu, a fost plasată de DNA sub control judiciar pentru 60 de zile pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul şi două fapte de instigare la spălare de bani.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că, în decembrie 2009, Ioana Băsescu i-a cerut lui Silviu Ioan Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale, care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an.

"În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, preţul menţionat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a şi intermediat încheierea tranzacţiei. În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenţa de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziţia inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit niciun document justificativ pentru suma achitată în avans. Şi de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate", potrivit comunicatului de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anchetatorii mai spun că firma «prestatoare» nu desfăşurase înainte de acest contract activităţi comerciale semnificative şi nici nu avea experienţă relevantă în domeniul publicităţii.

"La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu. Între cele două societăţi nu au existat în realitate niciun fel de operaţiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracţionale a banilor proveniţi din prejudicierea societăţii de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan", se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, banii au fost folosiţi de Ioana Băsescu şi Giovanni – Mario Francesco pentru a achita o excursie în Cuba şi pentru cheltuielile de pe parcursul acestei deplasări.

Nu este singurul contract al afaceristului vizat de ancheta DNA în acest dosar. Procurorii susţin că, în 1 iulie 2009, Giovanni – Mario Francesco a încheiat un contract de prestări servicii şi cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală şi punerea la dispoziţie de echipamente şi aparatură audio-video.

"Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile şi taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declaraţiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei şi impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei). La instigarea inculpatei Băsescu Ioana, suma astfel obţinută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfăşurată în cursul anului 2009 pentru alegerea preşedintelui României. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienţei infracţionale a banilor", potrivit DNA.

Procurorii o acuză pe Elena Udrea că, în acest dosar, a fost cea care a realizat legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie. Şi fostul ministru al Turismului a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

"Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăţi care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", potrivit documentului citat.

UPDATE 15:10 Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, este cercetată sub control judiciar pentru spălare de bani, într-un nou dosar, aceasta precizând că este vorba despre campania electorală din anul 2009 pentru alegerile prezidenţiale; Udrea susţine că este o acţiune de imagine a DNA.

"Dosarul se referă la finanţarea unor acţiuni de publicitate din anul 2009 pentru finanţarea campaniei electorale prezidenţiale. Am crezut că se cercetează cum a cheltuit Vasile Blaga banii din Microsoft. Se cercetează cum s-au finanţat nişte acţiuni de publicitate electorală despre care eu, în calitate de persoană implicată în campanie şi coordonator neoficial, am avut cunostinţă. Sunt patru acuzaţii de spălare de bani. În calitatea de persoană care se ocupa neoficial de campania preşedintelui aş fi avut cunoştinţă despre aceste contracte. Există declaraţii oficiale într-un dosar care se apropie de final, Microsoft, că bani din Microsoft au mers la domnul Blaga şi la cei care au condus campania din 2009 pentru prezidenţiale dar nimeni nu întreabă nimic. Am adus pentru campanie doar banii declaraţi oficial în monitorul oficial. Nu eu sunt miza acestui dosar. Nu văd de ce ar fi chemat preşedintele (n.r. Traian Băsescu), nu are nicio legatură. Este o acţiune de imagine şi, pe de altă parte trebuie să reducem şansele ca partidul lui Traian Băsescu şi Traian Băsescu să nu poată să pretindă funcţia de prim ministru şi să intre în Guvern. (...) Eu leg dosarul foarte clar de două lucruri. Unul este dezastrul de imagine în care se afla DNA de două zile, cu procurori surprinşi în situaţii imorale", a declarat Elena Udrea după audieri.

UPDATE 12:59 Avocatul lui Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Turismului, a declarat că acesta este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită în legătură cu sume da bani date de un denunţător pentru campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

"Am dat declaraţii. S-a impus controlul judiciar pentru domnul Nastasia. Se fac cercetări în legătură cu infracţiuni de luare de mită şi e vorba de denunţul formulat de o persoană, că în perioada 2009, atunci când a fost campania electorală, ar fi contribuit cu sume de bani pentru campanie. În declaraţiile pe care le-am dat nu am avut legătura cu Ioana Băsescu. E vorba de campania prezidenţială. E vorba de un denunţător care avea mai multe contacte în Ministerul Turismului în perioada aceea", a declarat Vasile Pleşa, avocatul lui Gheorghe Nastasia.

Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului în perioada în care Elena Udrea conducea instituţie, a fost audiat de procurori joi. Acesta este trimis în judecată alături de Elena Udrea în dosarul Gala Bute.

ŞTIRE 10:20 Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a ajuns joi dimineaţa la sediul DNA, însoţită de un avocat, aceasta fiind audiată în dosarul în care a fost citată şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte al României, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Elena Udrea nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA.

Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte al României, a fost audiată timp de câteva ore de procurorii anticorupţie, fiind asistată de un avocat. Şi jurnalistul Dan Andronic este audiat, acesta precizând că a fost citat ca martor într-un dosar din 2015.

Până la momentul transmiterii ştirii, procurorii nu au transmis date despre calitatea celor audiaţi şi despre obiectul dosarului.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că un grup de procurori apropiaţi şefei DNA, Codruţa Kovesi, se jură că îi va aresta pe părinţii unuia dintre nepoţii săi, afirmând că va veni o zi în care va fi nevoit să dezvăluie numele acestora.

''Este acelaşi stil în care doamna Kovesi ameninţa când CCR, când Parlamentul. Nu-i prima dată, însă, i-a fost permis acest mod de acţiune pentru că este cea care are cătuşele şi poate să mi le pună şi mie şi dumneavoastră şi copilului meu şi cui vrea. De altfel, am aflat prin DNA, este un mic grup de procurori care se jură că mă va face să cer custodia copilului, unuia dintre nepoţi, adică îi va aresta părinţii'', a afirmat fostul preşedinte Traian Băsescu, la România TV.

Traian Băsescu a refuzat să dezvăluie deocamdată care este componenţa grupului de procurori.

''În linii mari o cunosc dar nu o să o fac publică. Sunt câţiva procurori foarte apropiaţi doamnei Kovesi pe care i-a cărat şi consilieri, i-a pus şi în funcţii după ce au rezolvat anmite dosare. (…) Va veni şi o zi când o să trebuiască să fac publice numele'', a răspuns Traian Băsescu, întrebat care este componenţa grupului de procurori.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici