Kovesi refuză a treia invitaţie la comisia de anchetă din Parlament. Şefa DNA a trimis o scrisoare: "Nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurări"/ UPDATE: Comisia sesizează ministerul Justiţiei | FOTO

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a transmis o scrisoare comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, prin care anunţă că nu se va prezenta la şedinţa de luni, aceasta fiind a treia oară când Kovesi refuză să participe.

3253 afișări
Imaginea articolului Kovesi refuză a treia invitaţie la comisia de anchetă din Parlament. Şefa DNA a trimis o scrisoare: "Nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurări"/ UPDATE: Comisia sesizează ministerul Justiţiei | FOTO

Laura Codruţa Kovesi refuză din nou să vină la comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009

Potrivit preşedintelui comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, Oana Florea, procurorul-şef DNA a anunţat că nu va participa la şedinţa de luni, acesta fiind al treilea refuz din partea Laurei Codruţa Kovesi. Oana Florea a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că procurorul-şef DNA a transmis o scrisoare identică în proporţie de 90% cu cea anterioară.

În documentul obţinut de MEDIAFAX, se precizează că Laura Codruţa Kovesi a luat la cunoştinţă de obiectivele comisie printre care sunt enumerate "verificarea dispoziţiilor legale cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din anul 2009, determinarea implicării unor instituţii şi/sau persoane , altele decât cele prevăzute de lege în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral sau în decizii politice ce excedează atribuţiile stabilite prin lege prin aceste instituţii, în cadrul procesului electoral", menţionându-se la final că procurorul-şef DNA nu are cunoştinţă despre cele semnalate.

"Având în vedere că nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauză ce formează obiectul activităţii Comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie 2017-ora 11.30 la şedinţa Comisiei de anchetă", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

 

 

Comisia parlamentară de anchetă a votat sesizarea ministrului Justiţiei privind refuzul lui Kovesi

Comisia parlamentară de anchetă a votat, luni, trimiterea unei adrese către procurorul şef DNA, prin care L. Kovesi să fie întrebată dacă a fost acasă la Gabriel Oprea, sesizarea ministrului Justiţiei pentru măsuri şi sesizarea Parchetului General pentru copii ale declaraţiilor persoanelor audiate.

Comisia parlamentară de anchetă a votat, luni, cu şase voturi pentru, ca Laurei Codruţa Kovesi să îi fie trimisă o adresă prin care să fie întrebată dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în 2009, propunerea aparţinând liberalului Daniel Fenechiu.

Totodată, membrii comisiei au votat sesizarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru măsuri având în vedere că procurorul-şef nu s-a prezentat la comisia de anchetă, în ciuda deciziei Curţii Constituţionale. Au fost înregistrate 7 voturi pentru şi 3 împotrivă.

De asemenea, s-a mai votat în comisie trimiterea unei solicitări către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) pentru obţinerea referatului de închidere a dosarului şi pentru copii după declaraţiilor persoanelor audiate în cauză, având în vedere că mulţi au declinat audierea în comisie pe acest motiv. Propunerea, care a venit din partea fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache, a fost aprobată cu 9 voturi pentru şi o abţinere.

-----------------------------------------------------

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a propus, pe 6 iulie, ca şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie din nou invitată la audieri, după decizia CCR. Întrebată care vor fi demersurile care se vor face dacă Laura Codruţa Kovesi va refuza din nou invitaţia, Oana Florea a spus că se va proceda conform legii şi Regulamentului.

„Vom face ceea ce spune legea şi Regulamentul. Decizia nu este a mea, va fi luată prin vot, fie (...) va trebui să formulăm o plângere către Ministerul Justiţiei, fie dacă vor considera colegii oportună varianta domnului Pleşoianu (plângere penală-n.r.)”, a răspuns deputatul PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că speră ca procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu mai mai sfideze Parlamentul şi să se prezinte, luni, în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, unde a fost invitată pentru a treia oară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici