Lichidator judiciar care ar fi primit mită 10.000 de lei, reţinut de DNA

Procurorii DNA Piteşti au reţinut un lichidator judiciar, care ar fi pretins şi primit 10.000 de lei mită de la administratorul unei firme, pentru care administra procedura simplificată de insolvenţă.

299 afișări
Imaginea articolului Lichidator judiciar care ar fi primit mită 10.000 de lei, reţinut de DNA

Lichidator judiciar care ar fi primit mită 10.000 de lei, reţinut de DNA (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Din ordonanţa de reţinere, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 9 aprilie 2013, inculpatul Costin Petre Cătălin, în calitate de lichidator judiciar a fost desemnat de Tribunalul Specializat Argeş, să administreze procedura simplificată de insolvenţă în cazul unei societăţi comerciale.

În acest context, inculpatul a pretins de la administratorul acestei firme suma totală de 10.000 lei, în scopul de a nu întreprinde demersurile necesare pentru angajarea răspunderii personale a administratorului precum şi pentru a nu fi anulate transferuri patrimoniale efectuate de administrator în dauna creditorilor.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că inculpatul Costin Petre Cătălin a pretins cu titlu de mită suma totală de 10.000 lei, pe care a primit-o ulterior, în mai multe tranşe.

În cursul lunii aprilie 2013, el a pretins de la administrator suma de 4.500 lei (reprezentând procentul de 15 la sută din valoarea totală a datoriilor firmei), pentru ca, în calitatea sa de lichidator judiciar, să nu-şi îndeplinească îndatoririle sale, privind efectuarea demersurilor necesare atragerii răspunderii personale a administratorului, iar în mai 2013 a primit din banii pretinşi suma de 1.000 lei.

În data de 16 decembrie 2013, şi-a majorat solicitarea iniţială, cu motivaţia că au apărut împrejurări pe care nu le-a cunoscut în debutul derulării procedurii de insolvenţă a firmei, respectiv înstrăinarea de către administrator a unor bunuri mobile ale societăţii, stabilind cu titlu de mită suma totală de 10.000 lei.

Întrucât în luna aprilie 2013 a fost achitată suma de 1.000 lei, inculpatul a solicitat să i se mai remită efectiv suma de 9.000 de lei în două tranşe de câte 4.500 lei.

El a pretins aceşti bani, pentru ca, în calitatea sa de lichidator judiciar, să retragă acţiunile formulate deja la instanţa de judecată pentru anularea unor transferuri patrimoniale.

La data de 19 decembrie 2013, inculpatul Costin Petre Cătălin a primit o tranşă în sumă de 4.500 lei de la administratorul firmei respective, iar joi a mai primit restul de 4.500 de lei.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Inculpatului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat Tribunalului Argeş pentru emiterea mandatului de arestare preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici