Lider de sindicat: Dacă membrii comisiei speciale nu vor veni la Roşia Montană reluăm protestele

Minerii care au protestat în subteran la Roşia Montană şi localnicii care susţin proiectul minier aşteaptă până vineri un răspuns al comisiei speciale, iar dacă membrii acesteia vor decide să nu meargă în comună atunci vor relua acţiunile de protest, afirmă liderul sindical al ortacilor.

277 afișări
Imaginea articolului Lider de sindicat: Dacă membrii comisiei speciale nu vor veni la Roşia Montană reluăm protestele

Lider de sindicat: Dacă membrii comisiei speciale nu vor veni la Roşia Montană reluăm protestele (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că minerii şi localnicii care susţin proiectul minier au suspendat pentru moment protestele şi aşteaptă ca membrii comisiei speciale să vină la Roşia Montană şi să vadă la faţa locului ce va presupune noua exploatare.

Albu a spus că aceasta a fost una dintre solicitările protestatarilor de la Roşia Montană şi ale minerilor care s-au blocat în subteran.

El a adăugat că premierul Victor Ponta le-a promis că membrii comisiei vor veni la Roşia Montană şi acesta a fost motivul pentru care minerii şi localnicii au suspendat protestele.

Albu a afirmat că protestele au fost suspendate până vineri, inclusiv, şi se aşteaptă o decizie din partea comisiei, iar în cazul în care parlamentarii vor decide să nu vină la Roşia Montană, minerii şi localnicii care susţin exploatarea sunt hotărâţi să reînceapă acţiunile de protest.

"E foarte important să vină la faţa locului şi să vadă ce va însemna proiectul în teren. Trebuie să îşi facă o idee, dacă nu, vor fi subiectivi şi vor vedea doar protestele din Piaţa Universităţii", a spus Albu.

Prima şedinţă a Comisiei parlamentare speciale pe proiectul de lege privind Roşia Montană va avea loc, miercuri la prânz, membrii acesteia urmând să decidă dacă vor face şi o vizită la faţa locului.

Comisia a fost constituită, marţi, prin votul plenului reunit, iar din aceasta fac parte parlamentari PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD şi de la minorităţi. Democrat-liberalii au refuzat să-şi desemneze membri în comisie.

Prima reuniune a membrilor comisiei va avea loc miercuri, la ora 13.30.

Una din primele decizii ale comisiei ar putea viza chiar vizita la Roşia Montană promisă de către premierul Victor Ponta duminică seară.

Preşedintele comisiei este senatorul PSD Darius Vâlcov, iar din comisie mai fac parte Ioan Dârzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă (PSD), Andrei Gerea, Gigel-Sorinel Ştirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu, Petru Ehegartner (PNL), Haralambie Vochițoiu, Tudor Ciuhodaru (PPDD), Attila Korodi, Alexandru Vegh (UDMR), Oana Manolescu (minorităţi naţionale), Ioan Moldovan (PC).

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că din punctul său de vedere o deplasare a comisiei la Roşia Montană este necesară pentru a se vedea ce implicaţii are proiectul. De asemenea, senatorul PSD Toni Greblă a spus că deplasarea Comisiei speciale parlamentare pentru Roşia Montană în zonă este acum obligatorie, aşa cum este şi ascultarea punctelor de vedere exprimate de protestatarii din Piaţa Universităţii.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat, la rândul său, că din punctul său de vedere nu este nicio problemă ca o subcomisie formată din specialişti să se deplaseze la Roşia Montană, concluziile trase urmând a fi discutate în Comisia parlamentară specială, iar deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a declaratcă va propune, în prima şedinţă a Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, constituirea unei subcomisii formate din experţi care să meargă în zonă.

Şi liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, care este membru al comisiei speciale, a declarat că susţine ideea deplasării membrilor acestui for la Roşia Montană.

În schimb, senatorul PNL Petru Ehegartner a afirmat că a făcut de curând o vizită la Roşia Montană şi că nu crede că deplasarea comisiei speciale acolo ar putea fi "determinantă" pentru proiect. Nici deputatul UDMR Attila Korodi, membru în comisia parlamentară specială, nu vede utilitatea unei deplasări a membrilor acesteia la Roşia Montană, deoarece relevanţa proiectului de lege este una naţională.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Minerii de la Roşia Montană, care se blocaseră în subteran de cinci, respectiv trei zile, au ieşit din mină, duminică seară, după aproape o oră de la momentul în care premierul Victor Ponta a coborât la ei, primul-ministru spunându-le acestora că le va aduce Comisia parlamentară.

"Le-am promis că se face comisie şi aducem aici comisia, să se decidă aici", afirma premierul Victor Ponta, la ieşirea din galerie.

Totodată, primul-ministru a declarat că nimeni nu se poate antepronunţa în privinţa situaţiei minerilor de la Roşia Montană, pentru că "nu ştiu ce viaţă au oamenii aceştia".

Unul dintre mineri, întrebat dacă are încredere în promisiunea premierului, a răspuns afirmativ, dar a spus că în cazul în care se va înşela totuşi, minerii vor trece la măsuri extreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici