Lideri mondiali şi laureaţi ai Premiului Nobel cer suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru Covid-19

  • Un grup de 175 de foşti lideri mondiali şi laureaţi ai Premiului Nobel îndeamnă SUA să ia „măsuri urgente”
  • Se vrea anularea drepturilor de brevet pentru produsele medicale legate de Covid
  • O astfel de propunere a fost refuzată deja de marile industrii farmaceutice
3032 afișări
Imaginea articolului Lideri mondiali şi laureaţi ai Premiului Nobel cer suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru Covid-19

Lideri mondiali cer suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru Covid-19

Un grup select format din peste 100 de laureaţi ai Premiului Nobel şi peste 70 de foşti lideri mondiali îi cer preşedintelui american să suspende brevetele de vaccin anti-Covid.

Cu alte cuvinte, reţeta vaccinului să fie la liber, iar producţia de vaccinuri să fie încurajată în toată lumea, inclusiv în ţările sărace.

Fără a exista riscul ca respectivele state să fie trimise în judecată pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Printre semnatari se numără Gordon Brown, fost prim-ministru britanic, François Hollande, fost preşedinte francez, Mihail Gorbaciov, fost preşedinte al URSS şi Yves Leterme, fost prim-ministru belgian.

Li se alătură laureaţi ai Premiului Nobel în economie sau în domeniul artelor şi ştiinţelor.

O acţiune care ar putea permite altor producători să aibă acces la reţeta vaccinului şi să îl poată produce a fost propusă de mai multe luni de Africa de Sud şi India, iar alte zeci de state în curs de dezvoltare au încurajat propunerea.

Totuşi, aceasta a fost respinsă, în urmă cu o lună, de ţările bogate ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. 

Printe acestea, ţări care investesc masiv în industria farmaceutică precum Marea Britanie, Elveţia şi chiar Statele Unite.

Iar grupurile de afaceri americane, inclusiv reprezentanţii industriei farmaceutice, îi cer în continuare preşedintelui Biden să respingă astfel de propuneri. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici