MAE: 93 de români vor fi repatriaţi joi, la bordul a două curse aeriene

Ministerul Afacerilor de Externe confirmă, pentru MEDIAFAX, că joi, la bordul a două curse aeriene, vor fi aduşi din Franţa 93 de cetăţeni români, repatriaţi voluntar, ca urmare a măsurilor luate de autorităţile franceze.

27 afișări
Imaginea articolului MAE: 93 de români vor fi repatriaţi joi, la bordul a două curse aeriene

MAE: 93 de români vor fi repatriaţi joi, la bordul a două curse aeriene (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Redăm integral răspunsul MAE, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX:

"Confirmăm sosirea în România din Franţa a unor cetăţeni români repatriaţi voluntar. Aceştia sosesc în ţară cu zboruri comerciale, şi nu cu zboruri speciale, după următorul orar:

19.08.2010 - 14 persoane; Paris / Ch. de Gaulle - Bucureşti / Henri Coandă (orele 16.20)
- 79 de persoane; Lyon - Bucureşti / Aurel Vlaicu (sosire orele 17.05)

20.08.2010 - 132 de persoane; Paris / Orly - Timişoara (sosire orele 16.30)

26.08.2010 - 160 de persoane; Paris / Charles de Gaulle - TBC destinaţia din România

02.09.2010 - 16 persoane; Paris / Charles de Gaulle - Bucureşti / Henri Coandă (16.20)

16.09.2010 - 11 persoane; Paris / Charles de Gaulle - Bucureşti / Henri Coandă (16.20)

Menţionăm că termenul de repatriere voluntară este specific dreptului administrativ francez şi nu se regăseşte în reglementările la nivel european.

Pentru o gestionare adecvată a situaţiei s-a convenit constituirea unui Comitet Interinstituţional din care să facă parte: Inspectoratul General al Politiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Protecţia Copilului din MMFPS, Autoritatea Naţională pentru Romi; Reprezentanţii desemnaţi în Comitet vor fi prezenţi şi vor acţiona potrivit competenţelor, în punctele de frontieră, la sosirea cetăţenilor români returnaţi voluntar din Franţa; Persoanele care se află în posesia actelor proprii de identitate valabile vor intra în ţară asemeni oricărui cetăţean care revine din străinătate; În situaţia în care există persoane fără acte de identitate se va proceda la stabilirea identităţii, cu precizarea că cetăţenii români pot intra în ţară şi fără acte de identitate; În situaţia în care vor fi identificaţi cetăţeni români care se află în atenţia poliţiei, se vor lua măsurile legale în vigoare potrivit fiecărui caz în parte; La sosirea în localităţile de domiciliu, cetăţenii repatriaţi voluntar vor fi contactaţi de către autorităţile responsabile în domeniul reinserţiei sociale (primării, agenţii pentru ocuparea forţei de muncă etc.)", se arată în comunicatul MAE.

Sursa citată precizează că trebuie făcută distincţia între evacuarea unor tabere ilegale de romi, expulzare, respectiv repatriere voluntară.

"Expulzarea înseamnă îndepartarea de pe teritoriul statului respectiv, contrar voinţei persoanei în cauză, ca urmare a faptului că aceasta reprezintă un pericol pentru ordinea publică/sănătate publică/securitate publică. Repatrierea voluntară înseamnă îndepărtarea de pe teritoriul statului respectiv, cu acordul persoanei în cauză, care primeşte o sumă de bani. Evacuarea unor tabere ilegale implică îndepărtarea din tabăra amplasată ilegal, fără ca persoana să fie condusă la frontieră; persoana continuă să rămână pe teritoriul statului respectiv. Expulzarea fiind o excepţie, poate interveni numai rareori, deoarece este o masură care comportă o gravitate deosebită. Se face de la caz la caz, după o analiză prealabilă şi cu respectarea normelor în materie", arată MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici