Video MAI: 490 de persoane blocate pe căile rutiere au fost salvate pe timpul nopţii

Pe timpul nopţii, au fost salvate 490 de persoane, dintre care 50 de copii, care erau blocate pe căile rutiere, a anunţat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

450 afișări

"Pe timpul nopţii au fost salvate 490 de persoane, dintre care 50 de copii, care erau blocate pe căile rutiere. Totodată, în judeţele afectate au fost efectuate 1.169 de intervenţii medicale de către SMURD şi serviciile de ambulanţă. Printre persoanele salvate se află 31 de gravide şi 3 persoane dializate. Astfel, doi paramedici SMURD de la ISU Constanţa au intervenit cu o şenilată de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru evacuarea şi transportul la spital a două femei însărcinate, din Adamclisi şi Dobromir. În drum spre cea de-a doua gravidă, autospeciala a rămas înzăpezită. În aceste condiţii, la ora 00:25, femeia preluată de la Adamclisi a născut în şenilată, ajutată de către cei doi paramedici SMURD, care au fost asistaţi prin telefon de către medicul din dispeceratul integrat Constanţa. Nou-născutul este un băieţel sănătos şi, împreună cu mama şi salvatorii lui, a ajuns în siguranţă la spital", a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Tot în judeţul Constanţa, pompierii s-au deplasat în localitatea Cumpăna pentru a asigura un generator de curent electric de la un azil de persoane vârstnice, afectat de viscolul puternic, iar la întoarcerea din misiune, salvatorii au preluat şi transportat la unităţile spitaliceşti un copil de 3 ani cu fractură, două persoane cu afecţiuni medicale, o gravidă şi o persoană cu fractură la membrul superior.

Totodată, pompierii de la ISU Galaţi au acţionat pentru transportul la spital al unei persoane de 76 ani cu probleme medicale.

În Judeţul Călăraşi, jandarmii şi pompierii au salvat 59 de persoane blocate în două autocare, toate persoanele fiind transportate în siguranţă la Căminul Cultural din localitatea Ulmeni.

"O intervenţie foarte dificilă a fost pentru preluarea unei gravide din localitatea Dorobanţu, judeţul Tulcea, care anterior refuzase de trei ori echipajele care veniseră să o evacueze preventiv. În cursul zilei de ieri, la ora 15.00, când au debutat primele semne ale naşterii, femeia a sunat la 112 pentru a fi dusă la spital. După numeroase încercări, un echipaj al ambulanţei şi două freze au reuşit să ajungă la gravidă şi să o transporte în siguranţă la spital, unde a născut un copil sănătos la ora 5.00 dimineaţa. Din momentul apelului şi până când a ajuns ambulanţa la ea, femeia a fost asistată de o moaşă care s-a aflat în legătură prin telefon cu un medic din Măcin.În total, la nivel naţional, în cursul zilei de ieri, au fost salvate peste 700 de persoane, dintre care 53 de copii", a mai declarat Dajbog.

Echipajele ambulanţei au fost solicitate să intervină şi la două persoane cunoscute cu afecţiuni medicale severe care erau deja decedate la momentul sosirii medicilor, nemaiputând fi executate manevrele de resuscitare. Ambulanţele au sosit în 50, respectiv 30 de minute, de la primirea apelului la 112, dar nu au putut decât să constate decesul care avusese loc înainte de primirea apelului.

Totodată, în judeţul Constanţa au fost găsite două persoane în şoc hipotermic. Una dintre ele nu a mai putut fi salvată, iar cealaltă a fost dusă la Spitalul din Hârşova.

Potrivit MAI, în continuare, circulaţia rutieră este închisă pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa şi A4 Ovidiu - Agigea, precum şi pe drumurile naţionale şi judeţene de la nivelul judeţului Tulcea. De asemenea, circulaţia este închisă în totalitate pe tronsoane de drumuri naţionale din alte judeţe pentru a preveni situaţiile în care oamenii să rămână blocaţi. La frontieră, în partea de sud traficul nu s-a putut desfăşura în cursul zilei de vineri, toate drumurile din partea de nord a Bulgariei fiind închise. Sâmbătă au fost redeschise punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu şi Calafat.

În acest moment nu se înregistrează localităţi izolate.

La această oră, se acţionează pentru transportul în siguranţă a celor aproximativ 130 de persoane care în cursul zilei de ieri au fost adăpostite, de regulă în benzinării, după ce din cauza viscolului pe autostrada 2 nu s-a mai putut circula. Se va crea un convoi cu antemergător format din utilaje de deszăpezire astfel ca persoanele preluate să fie conduse până la km 63, în zona Lehliu Gară, de unde îşi pot continua deplasarea fără probleme.

În 128 de localităţi este întreruptă alimentarea cu energie electrică, fiind afectaţi aproximativ 49.000 de consumatori. În prezent, în teren acţionează peste 7.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne cu 4.000 de mijloace tehnice. În caz de necesitate, aceste forţe pot fi suplimentate cu peste 8.800 de efective.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici