GALERIE FOTO Un telefon le-a schimbat viaţa. Doi tineri au fost primii din ţară care au făcut transplant de cornee în 2017

Doi tineri de 29 de ani au acum o şansă la o viaţă mai bună. Sunt primii din ţară care au făcut anul acesta un transplant de cornee. Intervenţiile chirurgicale au avut loc la Iaşi. Medicii spun că au şanse să îşi recupereze vederea sută la sută, relatează corespondentul MEDIAFAX.

2689 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Un telefon le-a schimbat viaţa. Doi tineri au fost primii din ţară care au făcut transplant de cornee în 2017

GALERIE FOTO Un telefon le-a schimbat viaţa. Doi tineri au fost primii din ţară care au făcut transplant de cornee în 2017

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Viaţa lor s-a schimbat după ce au primit un telefon de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. Medicii îi anunţau că ar putea primi un transplant de cornee. Au spus imediat da, au venit la spital şi acum, la 24 de ore de la intervenţia chirurgicală spun că pot lua viaţa de la capăt. Lăcărmioara are 29 de ani, este din Neamţ şi aşteaptă un transplant de cornee de opt ani. A avut această şansă de mai multe ori, însă din diferite motive medicale a trebuit să refuze. Acum a spus un da hotărât.

"Am fost diagnosticată de la 5 ani cu o cheratită, iar medicii mi-au spus că după 18 ani trebuie să fac transplant de cornee. La 21 de ani am venit la domnul profesor Chisăliţă (şeful Clinicii de Oftalmologie a Spitalului "Sfântu Spiridon" din Iaşi) şi am intrat pe lista de aşteptare pentru transplant de cornee. Am fost sunată de mai multe ori dar ba am fost însărcinată, ba am avut probleme de sănătate şi acum la începutul anului am fost sunată să mă întrebe dacă vreau să rămân pe listă. Am spus da. A doua zi m-au sunat din nou să îmi spună că s-a făcut o prelevare şi să vin să fac transplantul. Înainte vedeam doar la distanţă literele mari sau obiectele mari. Nu puteam să citesc nimic din cauza ochiului stâng. Dacă mai stăteam mult exista posibilitatea să nu mai pot face deloc transplantul pentru că boala se înrăutăţea.", a povestit Luminiţa Pânzaru.

Întrebată ce mesaj ar transmite familiei persoanei de la care a primit corneea Lăcrămioara a spus că le mulţumeşte din suflet. "Mi-a redat o nouă şansă pentru vedere. Să le dea Dumnezeu sănătate!" .

Cel de-al doilea pacient care a intrat ieri în sala de operaţie este Nicu Popuţoaia. Până la 16 ani nu avut nicio problemă de vedere, până când un vecin i-a aruncat cu ciment în faţă. De atunci au început problemele. La el a fost vorba de o arsură chimică. A venit la un control la Iaşi imediat după. Medicii i-au spus că operaţia este complicată şi că ar trebui să mai aştepte.

"Am venit în 2015 pentru un transplant de celule stem de la ochiul stâng la ochiul drept. A fost bine, s-au schimbat multe şi atunci. Acum m-au sunat că au găsit o cornee şi dacă mai sunt disponibil pentru transplant. Am acceptat în prima fracţiune de secundă, pentru că e o şansă, zic eu, la un milion.", a explicat Nicu. Noroc e puţin spus, zice Nicu când se gândeşte la ultimele 48 de ore.

"Înainte de a mă opera, vedeam cu ochiul drept doar la o capacitate de 5%. Astăzi la consult mi-au spus că văd 30%. E o diferenţă foarte mare şi sunt în recuperare. Şansele sunt să crească mult mai mult vederea. Nu ştiu dacă sunt cuvinte de mulţumire pentru un act de sănătate. Când primeşti un bănuţ, o hăinuţă, mulţumeşti şi atât. Când primeşti ceva de sănătate e ca greu să mulţumeşti, e greu să te exprimi."

Nicu este acum inginer mecanic, însă îşi dorea o meserie cu totul diferită. Îşi dorea să îşi ia şi carnetul de şofer, dar îi era frică pentru viaţa lui şi a celor din jurul lui. Acum va putea face acest lucru.

"Am vrut înainte de inginerie să dau la aviaţie, la poliţie, jandarmerie, tot ce ţine de apărare. La niciuna nu am putut pentru că am linia de tragere pe ochiul drept, cu ochiul drept nu vedeam decât 5%. Nu aveam nicio şansă. Aşa că am ales ingineria, de care nu îmi pare rău. Sunt mulţumit."

Medicii spun că cei doi au şanse să îşi recapete vederea sută la sută."După şase luni, un an de zile ochiul şi corneea va fi absolut normală şi practic în afară de faptul că te uiţi la un biomicroscop, nimeni nu va şti că s-a întâmplat ceva acolo. Este un lucru extraordinar atunci când poţi să redai vederea, cu atât mai mult cu cât, în rest, ochiul, în afară de cornee, pentru că ambii au avut probleme numai la nivelul corneei, ochiul este absolut normal. Retina este normală, nervul optic este normal, zona receptoare a creierului este normală.", a explicat conf. univ.dr. CAMELIA BOGDĂNICI medic oftalmolog la Clinica de Oftalmologie a Spitalului "Sfântul Spiridon" Iaşi.

În România nu există o bancă de ţesut de cornee, astfel că cele două operaţii au fost posibile pentru că familia unui pacient în moarte cerebrală a fost de acord cu prelevarea organelor.

"Este primul donator de anul acesta din ţară, nu a mai fost niciun caz până acum. O femeie de 38 de ani cu o malformaţie cerebrală ruptă, de la care s-au recoltat plămânii, au venit cei de la Viena şi au făcut prelevarea şi au luat plămânii, şi ţesuturi. Restul organelor nu s-au putut preleva din motive medicale deşi am avut acordul familiei pentru absolut tot. La Iaşi a rămas corneea şi la Bucureşti au plecat os, tendon şi piele la Banca de ţesuturi.", a explicat RALUCA NEAGU, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Anul trecut la Iaşi s-au făcut 18 operaţii de prelevare de organe.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici